Jump to content

Recommended Posts

Merhabalar,

 

instgramda gezinirken böyle bir şeye denk geldim. İddiası hayli ilginç. Bilim de kadim dinler gibi artık eskidi ve artık ortadan kalkmalı denilen videoda bilimin de süresinin dolduğunu artık hem dogmatik hem de bilimsel bilgilerin bir arada ele alınmaya çalışıldığı yeni bir akımın doğduğu vurgulanıyor. Buna da Hyperianism adı veriliyormuş. 

 

Bence bu da yeni bir din :D  Görüşleri merak ediyorum forumdaşlar :D Bu arada adamın tipi süper :D 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş

Empirizme karşı rasyonalizm... Mantıksız çünkü aklın ilkelerini ortaya çıkaran gözlemdir. 1+1 in 2 olmasının sebebi evrenin bu şekilde çalıştığını gözlemlememiz. Bunu doğuştan biliyor değiliz. Sonradan bu bilgiye sahip olduk, o da gözlemlerimiz sayesinde. İki elmayı yan yana getirip üçüncü bir elma görseydik 1+1 = 2 değil 3 olacaktı. Eğer öyle bir evren olsaydı ki parçacıkları yan yana getirince oluşan etkileşimden başka bir parçacık daha ortaya çıksaydı, matematik kuralları tamamen değişecekti. Yani aklın ilkeleri gözleme göre değişkenlik gösterecekti. Ayrıca aklın ve gözlemin çeliştiği noktalar ne olacak? Zenon hareketin imkansız olduğunu ispatlıyor, gözlemlerse tam tersini söylüyor. Hangisi mantıklı? Tarafını seç, savaşa katıl.

Tabiki empirizm.

Örneğin determinizm mantıklı ama kuantum seviyesinde olayların neden-sonuç ilişkisine uymadığını görüyoruz. Aklımızın yanıldığı ortada.

Bilimin hep değiştiği doğrudur. Kimileri bu yönüyle mutlak gerçeğe götürmeyeceği eleştirisini yapar. Ama şunu da görmek lazım, bilimde gidişat hep ileri ve doğru bilginin yönündedir. Her seferinde eski yanlışlarımızın yerine doğruları koyuyoruz.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...