Jump to content

Evrendeki Madde Miktarı


Recommended Posts

Yavaş yavaş dediğime geliyorsun. Ancak seninle benim aramda şu fark var hacı. Sen yasaların hem doğadan çıkartıldığını ve kuramsallaştırıldığını biliyorsun ancak bilinmeyen ya da henüz bulunmamış bir nokta olduğunda ona spekülasyon diyerek "yasalar buna izin vermez!!" şeklinde manasız açıklamalar yapıyorsun. Başka forumlarda da buna benzer konular üzerindeki tartışmalarında hep bu üslubuna rastladım.

Yasalar izin vermiyor diye bir şey olmaz protonun kararlılık nedeni açıklanabilmiş veya protonun ne olduğu hakkında kesin bir yargımız yok. Kuarklardan oluştuğu noktası bile spekülasyon denebilir hiç kimse bir elementer parçacığı birebir bölüp içinde ne var gösterebilmiş değil. Nötronu tabi böldüğünü varsayarsın içinden proton çıkarıyorsun onun gene. Bilinenler, gluonların ve kuarkların tek başına gözlenemediği, fakat iç dinamik tam olarak biliniyor diyemezsin. Hatta protonun büyük oranda kuarklardan değil, % 80 den fazlasının gluonlardan oluştuğu ve bir kuark gluon denizi gibi çalkantılı olduğu söyleniyor. İşin içine atomaltı evrenin zaman paradoksları da sokulunca zaten hiç bir şey denemmiyor. Aradaki fark protonun kararlı oluşu bunu da güçlü çekirdek kuvvetine bağlıyorlar ve protonun en kararlı yani en hafif baryon olmasına, bunu da evrendeki maddenin baskın olmasına, bunu da evren oluşurken % 1 oranında fazla proton oluşup, (101 proton,100 anti proton gibi) geri kalan anti madde ve maddenin birbirini yok edip, sadece kararlı olan protonların baskın hale gelmiş olmasına. (madde evreni= kalan 1 proton)

Şimdi bunlar spekülasyon değil mi, kesin olarak iddia edilemez hala üzerinde çalışılıyor. Ama bunlar spekülatif deneyler ve kuramlar da bunun üzerine. Higgs bozonu bulundu mu ki biz standart modelden eminiz o bulunamazsa ne olacak kütle çekimi ne nasıl aktarılıyor? Muamma.

Ama şurası açık değil sen ister kabul et ister etme. Madde ve anti madde birlikte enerji olurlar dediğin anda o noktada madde ve enerji dönüşümüne işaret etiğin ve maddenin en kararlı ve en temel yapıtaşı olarak bilinen proton olduğu için bu geçiş hakkında ve karşılıklı dönüşüme dair standart model üzerinden kesin iddialarda bulunamıyoruz.

Yani sen aslında açıklamış olmuyorsun bilinen şeylerin sıkça karşılaşılan durumlarını tekrarlıyorsun sadece. Baryon yasası buna izin vermez diye bir fiziki açıklama olmaz. Baryon yasasının nedeni ne engelin açıklanması olmak zorundadır. Doğada korunum yasası geçerli bu yasayı ihlal etmek yasaktır o yüzden parçacık böyledir de denemez.

Parçacık hızlandırıcılarda anti proton üretilebiliyor değil mi? Onların içinde de proton un ters yüklü kuarkları yok mu? Kütlesi eşit değil mi? Ama o kararsız madde evreninde proton kararlı.

Madde enerji ile eşit ise, hızlandırıcıda parçacığın enerjisinin madde olarak materyalize olduğunu söylemen bir şey değiştirmiyor ki, çünkü bu enerji ile madde arasındaki geçişin standart modelde tatmin edici bir açıklamasına da rastlamadım ben.

Enerjinin foton ve diğer bazı yük taşıyıcılarıyla ilişkilendirildiğini biliyoruz ancak proton ve anti proton yokoluştuğu anda foton a dönüşür diyemiyoruz ama yokoluşur yani enerji olarak materyalize diyoruz hangisi doğru bunların, o şekil ezbere lafları etmesini ben de bilirim senin gibi. Ard arda birbiriyle çelişen iki cümle sarfediyorsun ve bu en önemli nokta bu noktada sayısız kuantum denklemi ,istatistiği mevcut adam bunu denklem ile gösteriyor kelimelerle de değil.

Proton daima proton ise, standart model de spekülatif olur kökenini evrenin big bang anındaki seçimine dayandırıyor. Enerji maddenin, madde enerjinin bir halidir, proton şundan bundan oluşur, ama asla değişmez fakat anti madde ile birlikte enerji olurlar ama aslında protondur anti protondur böyle materyalize olurlar demek hiç bir şey açıklamıyor protonun ne olduğunu da.

Yani hızlandırıcıda hızlandırıcıdan üretilmiş yeni protonun hızlandırılan protondan farkı ne ki antisi ile enerjiye dönüşüp nötralize olabiliyor? Bunu açıklayamıyorsun işte şu yüzden açıklayamıyorsun enerjiyi açıklayamıyorsun ve protona bozunamaz demeyi biliyorsun ama protonun hızından oluşan yeni protonun öbüründen proton olarak farkı ne ise onu antisi ile bozundurup diğerine bir şey olmaz çünkü yasa izin vermez diyorsun.

Peki hızın yeni proton ve anti proton a materyalize olmuş biçimindeki proton neden o zaman o yasaya uymuyor da nötralize olup etrafa dağılıyor? Virtual proton diye bir şeyi kabul etmiyorum ben, bu çok saçma bir açıklamadır. Yani sen hem madde ve enerji döngüsünden hareketle enerjiyi proton a materyalize edip matematik artefakt da kullan sonra da de ki o aslında masustan protondur. O ne demek? Protonun proton olma nedeni de aynı şey enerjiyle ilişkili madde enerji döngüsü E= mc^2 falan masustan proton da ne şimdi o nasıl antisi ile enerjiye dönüşüyor normalde madem bunun mümkünatı yok. Virtual yani masustan proton baryon sayısı kanunu dediğin şeyden muaf mı, o zaman o proton da değil?

Ben bu durumu olağan evren koşullarındaki güçlü çekirdek kuvvetine bağlıyorum. Kuarklar ve gluonlar arasındaki etkileşimlerin optimum simetrisi ile ilgili olabilir, helyumun kararlı atom olmasındaki gibi. Zaten hızlandırıcı deneylerinde birebir bir bölüp birleştirme yapılmıyor sayısız denemeden birinde bir iz bulunuyor buradan hareketle de parçacıkların yapısı ve etkileşimleri kuramsallaştırılıyor. Yani parçacıkların bölümnememe kanunundan ziyade hızlandırıcıların enerjisi az bu konuda. Bir atomun parçalanması yüksek enerji oluşturabildiğine göre bundan daha fazla enerji çıkacağı açık.

Spekülasyon diyeceksin yine sen ama ben de diyorum ki öne sürdüğün tüm kuramların büyük oranda temeli spekülatif zaten. O zaman ne yani big bang in erken döneminde yok olan protonlar da mı virtual protondu da anti madde ile yok olup madde baskın hale geldi evren, virtual proton ne demek, bunu belirleyen ne? Zaten hız artınca kütle de artıyor,belirsizlik ilkesi var hangi proton virtual hangisi değil niye öyle bunlar nasıl belirleniyorlar bu durum son derece spekülatif ve standart yasalara uymuyor zaten. Bunlar spekülasyon işte. Açıklamalarında eksikler var boşlukları bazı yasaları şiir gibi tekrar tekrar yazarak doldurmaya çabalıyorsun bu ne seni doğru açıklama sahibi yapar ne de beni yalancı.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 49
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Bu işin senin dediğinle ne alakası var..

Sen ne dediğini bile bilmiyorsun.

Big Bang sırasında protonlar yok edilmiş falan değil.

Yani Big Bang sırasında proton-antiproton çifti oraya çıkmış değil...

Big Bang'de enerji maddeye dönüşürken, ortaya elementer parçacıklar, karşıtları ile birlikte çıkıyorlar.

Yani quark'lar ve antiquark'lar ortaya çıkıyorlar. Birbirlerini nötralize edenler onlar.

Yoksa senin düşündüğün gibi proton-antiproton çifti birbirini yok etmiyor.

Yasaların neden izin vermedğini Ernie çok güzel açıklamış.

Evrende her tepkileşme reversible değildir.

Örneğin evren ortaya çıkarken negatif ve pozitif enerjileri simgeleyen çekim kuvveti ve madde birbirlerinden irreversible bir şekilde ayrılmışlardır. Dolayısıyla evren ortaya çıkmıştır.

Evrende simetri yasalarına pek uyulmuyor. Yoksa evren ortaya çıkamazdı.

Aynı şekilde madde-antimadde olgusunda da simetri mükemmel değil.

Bir milyar antimaddeye karşı bir milyar bir madde var. Yani milyarda bir asimetri var.

Yasaların protonun çözünmesine izin vermediğini anlamayan kuantum fiziğinden anlamıyor demektir. Hatta fizikten anlamıyor demektir.

Sana gayet açık bir şekilde protonun neden çözünemeyeceğini açıkladım.

Ernie'nin bilime katkısı bu.. Bu değerli aristokratın hakkını yemene izin veremem.

Anla veya anlama.. Bir şey değişmiyor.

Protonu bozunduramazsın. Çürütemezsin. Yok edemezsin.

Bu konu hakkında yine uzun bir laf salatası yapmışsın.

Bütün yazacağın en fazla bu ileti kadar bir not idi.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu forumun bilimsel içeriğinin olmadığına ve hacı nın diktelerinin bilim sayıldığına kanaat getirdim.

Yukarıda vermiş olduğum örnek Bilim Teknik Eylül 1983 sayısında aynen gösterilmektedir, isteyen araştırıp görebilir.

Nitekim proton zaten en temel maddi parçacık olup hidrojenin de temelini teşkil eder.

Eylül 1983 yılında bu örneği verip açıklayan Dr. Satılmış Atağ şu an Fizik Profesörüdür ve bölüm başkanlığı geçmişi de bulunup şu an Ankara Üniversitesi Fizik departmanında görevini sürdürmektedir.

Earnie nin kim olduğunu ve Hacı ya ne dediğini bilemiyoruz onu sadece kendi algılayışı doğrultusunda anlatıyor.

Ayrıca kuantum elektrodinamiğinin unsurları ve tanımı baryon sayısı korunumu ile, yük korunumu yasası ile değil, Heisenberg in matris mekaniği, De Broglie ninn hidrodinamik formülasyonları, Feynman ın Path-integral mekaniği veya Schrödinger in Dalga mekaniği ile tarif edilebilir, birtakım determinist çıkarımlarla kesin olarak değil bunlar birbirinden farklıdır.

Dolayısıyla böylesi bir tartışma forumunda hacı nın arzu ettiği standart modele dair hala tartışılan konuların bir yöndeki kesinliğini dayattığı ve bunu fiziğin bütün temeli kabul ettiği için kendisini mutlak olarak onaylama zorunluluğum bulunmadığından ötürü, kendisini de bu konuda tek otorite kabul edemeyeceğimden ötürü,daha önemlisi bu tür davranışları, hezeyan ve küçümsemeler ile her yazdığıma kişisel kanaatleri doğrultusunda nokta koymaya yok saymaya uğraşıp, bir nevi baskı mekanizması yaratılması nedeniyle ve de forum yönetimi ve üyelerinin de bu durumu kanıksamış olması veyahut da forumun bilim bölümü hiç bir denetime tabi tutulmadan tamamen bir kişinin tüm bilimsel konulara dair şahsi kanaatleri doğrultusunda düzenlenmiş olmasından ötürü ateist forumun bilim noktasında herhangi bir bilimsel tartışma özelliğinin bulunmadığını görmüş bulunmaktayım ve bundan ötürü de üzgünüm. Bilimsel tartışma kimin ne bildiğinin ölçülmesi veya zaten bilinen fakat istisnası olan birtakım kuramların birine tutunup diğerlerine empoze etmeye çalışmak anlamına gelmez. Özellikle de son derece rahatsız edici biçimde bir ithamda bulunulup verilen cevabın silinerek ithamların başlıkta tutulması suretiyle yetkili dışındaki üyenin sabrı taşırılmaya çalışılarak ceza vermek için bahaneler aranması ve sonuç olarak bu yakalandığı an kurallara sığınarak yetkinin suistimal edilmesi aklı başında kimselerin burada tartışmaması gerektiğini çünkü tüm kararların hacı nın şahsi bilimsel anlayışına indirgendiğini bana göstermiş bulunmaktadır. Muhtemelen yetkili kişi bu mesajı da silecek, ağladın kaçtın, çünkü bilmiyorsun işte ben adamı böyle dize getiririm sana bunu kabul ettireceğimi söylemiştim diyecektir. Böyle bir şey elbette yok bu da kendi görüşüdür.

Ancak onun bilgisi sadece kendisinedir ve sadece kendi bildikleri kendisi için nesneldir dolayısıyla da özneldir. Dolayısıyla bu durumdan da tüm forum yönetimi ve üyeler sorumludurlar. Böylesi düzeysiz dediğim dedik çaldığım düdük anlayışının bilimsel tartışma zannedildiği bir yerde bulunmak benim açımdan aptalca olacağı için üyeliğimin de silinmesini talep ediyorum yazılarımın tek taraflı sansürlenip ithamlar altında bırakıldığım bu yerde. Bunu da bizzat bölüm yetkilisi şimdiden zevk ile yapabilir, aba altından spa göstererek yaptığı tehdit budur ve bu noktada kendisine herhangi bir şans tanınmayacak bu durumu pasifçe kabul edip izleyen tüm forum üyeleri ile birlikte kendi sorunları ile başbaşa bırakılacaktır.

Kaybeden ben değilim, kendinizi kandırmayınız, bilimsel tartışmayı tartışmayı üstünlük ve bilgiçlik taslamak zannedenlerdir ve bu üslup ile anca forumlarda iddialar ortaya atılabilir, herhangi bilimsel içeriği veya yaratıcılık anlamında bir etkisi bir geliştirici yönü olmaz.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Uzun bir ileti yazmıştım, ancak bağlantı kopunca güme gitti.

Yeniden yazmaya çalışayım.

Sevgili hacı

İletilerinden anladığımız gibi sevgili Chaos fizik konusunda yetkin bir arkadaşımız. Kırıcı ifadelerle sürdürülen tartışmalar bilim forumumuza yakışmıyor. Kırıcı tartışmaları kimin başlattığının önemi yok. Sürdürülmesi kötüdür. Kırıcı ifadeler başladığı yerde söndürülmeli, aynı uslupla yanıt verilmemelidir. Bilim forumu senin önerin ve girişimin ile kuruldu. Artısı eksisi ile bugünlere geldik. Genel olarak konularında bilgili arkadaşlar için cazip hale getiremedik. Onlara görevler veremedik ve bilim forumu bir açıdan sen, ben bizimoğlan olarak kaduk kaldı. Halbuki temel bilim dallarında (fizikte, kimyada, biyolojide, matematikte vs) yetkin arkadaşlar, biliminsanları bulup foruma çekebilmek ne kadar iyi olurdu. Bundan sonra yapmaya çalışalım.

Nacizane tavsiyem Chaos un gönlünü al, gitmemesini sağla. Her kapıdan kovduğumuz, bizim de yüzümüze kapatılmış bir kapı demektir. Bilim forumu herkesin bildiğini öğrettiği, herkesin bilmediğin öğrendiği bir forum olsun. Hepimizin bilgiye ihtiyacı var. Hepimizin birbirimizden öğreneceği şeyler var. Öğretmekte, öğrenmek te yüce bir uğraşıdır ve en temel özgürlüklerden biridir. Bu özgürlüğümüz bilim forumumuzda kullanabilme sorumluluğu öncelikle moderatörlere düşer. Forumun kalitesinin düşürülmesi ve de yükseltilmesi öncelikle sizlerin elindedir.

Sevgili Chaos

Hacı arkadaşımıza kızıp forumu terketmene gönlüm razı değil, tahmin ediyorum ki forumdaki diğer arkadaşlar da benim gibi düşünüyor.

Sevgili hacı ile benim ve diğer arkadaşların da pek çok ateşli ve de kırıcı ifadelerle tartıştığımız konular oldu. Ancak kırıcı ifadeleri görmezlikten geldiğimizde yararlı tartışmalar olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Birbirimizi tanıdık, kırıcı ifadeler birbirimize batmaz oldu. birbirimize alıştık, özür diledik barıştık vs. Bilimin bütün dallarında biliminsanları yüzdeyüz fikir birliğinde içinde değildirler. Böyle olsa bilime aykırı olurdu. Bilimin ilerlemesi için aykırı fikirler gereklidir, hatta zorunludur. Yeter ki usulünce tartışılsın.

Bence gitme.

Sevgiler.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Drekinci..

Chaos kurallarımıza uyamadığı için tek çareyi buradan ayrılmakta bulmuştur.

Bu arkadaşımıza güle güle diyorum.

Burası herkese açık bir forumdur ama kurallarımızın zorlanmaması gerekiyor..

Kırıcı tartışmaları kimin başlattığı önemlidir. Aksi takdirde kurallara ihtiyaç yoktur..

Değil mi?

Kuralların olduğu yerde ilk tahrik eden kırıcı tartışmalardan sorumludur.

Burada yazan her katılımcı kurallarımıza uymaktadır.

Bizden Chaos'a ayrıcalık tanımamızı istemiyorsun.. Değil mi?

Sen ve bütün katılımcılarımız kurallarımıza uyarken o neden uymuyor?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Olur da silinmez ve görür isen ve hala mesaj gönderebiliyor isem son iletim sanadır drekinci.

Söylediklerinde haklısın ancak pratik yaşamda bu söylediğinin olabilmesi belli koşullara bağlıdır bunlar olmazsa boş hayalden öte anlam ifade etmez.

1. Daha önce belirttiğim gibi bilimsel tartışma varolan kuramların dökümünü yapmak değildir bu bir akademik sınav olmadığı sürece. Bunu hiç bir bilim adamı da yapmamaktadır bizi ilgilendiren ne bildiğimiz değil bildiklerimiz ile çelişen görüngülere açıklamalar bulmaya çalışmaktır, fazla fantaziye kaymadan.

2.Bir kişi hem tartışmacı, hem bilimsel hakem, hem tartışan taraflardan biri, hem de tartışmada kimin haklı olduğunu öne süren bilir kişi hem de tartışmadaki tarafların söylemlerinin hangisinin uygun hangisinin uygun olmadığını belirleyecek,gerekirse tartışmacıyı dışlayacak düşüncelerini sansürleyecek bölümün yetkili kişisi olamaz, içlerinden sadece birini seçme zorunluluğu vardır. Konuyla ilgili tartışma cesareti ve güveni olsa, yetkisine sığınmaz. Buna sığınmasa sansür ve dışlamaya gerek duymaz farklı örneklerle iddiasını sürdürür. Eğer amacı tartışmak olsa karşıt düşünce sahibine düşüncesi nedeniyle birtakım sıfatlar yapıştırıp kendi fikrini zorla kabul ettirmeye çalışmaz. Bütün bunları yapan kişi ile de dolayısıyla tartışılamaz her halukarda kendini haklı çıkarma araçlarının sahibi olarak adaletsiz bir duruma neden olacaktır.

3.Dolayısıyla da bütün bu davranış biçimlerinin,düşünce eleştirmekten ziyade düşünce sahibibne yönelik yaftalamaların bulunduğu bir ortamda bu durumu kabullenmek demek, onun istediği alternatifsiz tek yönlü doğruluk iddiasına boyun eğmmek manasına geleceği ve bu da benim kendi düşüncelerim noktasındaki bilgimin geçerliliğine dair bir çok kanıta sahip olduğum için konunun ciddiyeti ve bilimsel niteliği dolayısıyla böylesi davranışlara karşı kayıtsız kalıp yok saymam mümkün olmadığı için, burada belli bir kişinin inisiyatif ve bilgi dağarcığının dar perspektifi içinde tartışabikmek de mümkün değildir.

Umarım anlatabilmişimdir. Saygılar.

tarihinde Chaos tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Sevgili Drekinci..

Chaos kurallarımıza uyamadığı için tek çareyi buradan ayrılmakta bulmuştur.

Bu arkadaşımıza güle güle diyorum.

Burası herkese açık bir forumdur ama kurallarımızın zorlanmaması gerekiyor..

Kırıcı tartışmaları kimin başlattığı önemlidir. Aksi takdirde kurallara ihtiyaç yoktur..

Değil mi?

Kuralların olduğu yerde ilk tahrik eden kırıcı tartışmalardan sorumludur.

Burada yazan her katılımcı kurallarımıza uymaktadır.

Bizden Chaos'a ayrıcalık tanımamızı istemiyorsun.. Değil mi?

Sen ve bütün katılımcılarımız kurallarımıza uyarken o neden uymuyor?

Hacı sen chaos'un ayrılması için herşeyi yaptın, sonra da kurallar diyorsun, sakın yanlış anlama bizim de seninle geçmişte çekişmelerimiz oldu ve düzeldi, ama bunun nedeni benim kurallara uyup uymamam değil senin tavır değişikliğindi.

Aynı şekilde chaos nitelikli bir arkadaşımızdır, forumda kalmasını bende çok isterim.

Bu arada kurallara en çok uymayan da sensin.

Chaos giderse ben sana kına yollamıştım geçen sene, onu kullan.:)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı sen chaos'un ayrılması için herşeyi yaptın, sonra da kurallar diyorsun, sakın yanlış anlama bizim de seninle geçmişte çekişmelerimiz oldu ve düzeldi, ama bunun nedeni benim kurallara uyup uymamam değil senin tavır değişikliğindi.

Aynı şekilde chaos nitelikli bir arkadaşımızdır, forumda kalmasını bende çok isterim.

Bu arada kurallara en çok uymayan da sensin.

Chaos giderse ben sana kına yollamıştım geçen sene, onu kullan.:)

İyi de bunlar bilim forumu için boş laflar..

Doğru dürüst yazacaksan yaz.

Dedikodu ile uğraşmıyoruz burada..

Bu iletinin ve cevabının burada yeri bile yok.

Şikayetini kendi bölümünde yap.. Şikayet bölümü var..

Biz kimsenin ayrılmasından yana değiliz.

Ama forumda gerilim yaratılmasından da yana değiliz.

Gerilim içeren iletiler silinecek buradan.

Adam gibi yazmasını öğrenene kadar da devam edecek bu önlemler..

Senin de öğreneceklerin var anlaşılan..

Gerilim yaratmayan ve forum kurallarına uyan herkesin başımızın üstünde yeri var.

Katılımcıları çoğu öyle.. Sen de düzelmişsin bak. Kendi ifadene göre..

Değişen sensindir. Ben değişmedim. Aynı ilkeleri 8 yıldır burada savunuyorum.

Bu iletiler de silinecek.

Bu konuda yazılacak başka iletiler de..

En iyisi bu konuya hiç değinmemek.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlke ve sen aynı cümlede kullanılırsa ciddi bir gramer hatası oluşur, kaldı ki muhteviyatı.

Bu hızla gidersen sana gönderdiğim kınalar yetmeyecek.

Burası bilim forumu, bayılıyorum buna, Hawking, Einstein ve Hacı,

Ne dedikodusu dingil, yaptığın ortada, dedikodu olmasın diye seyirci mi kalacağım saçmalamalarına, bilim zırvalarına alıştık bari insani ilişkilerde düzgün ol.

Link to post
Sitelerde Paylaş

İlke ve sen aynı cümlede kullanılırsa ciddi bir gramer hatası oluşur, kaldı ki muhteviyatı.

Bu hızla gidersen sana gönderdiğim kınalar yetmeyecek.

Burası bilim forumu, bayılıyorum buna, Hawking, Einstein ve Hacı,

Ne dedikodusu dingil, yaptığın ortada, dedikodu olmasın diye seyirci mi kalacağım saçmalamalarına, bilim zırvalarına alıştık bari insani ilişkilerde düzgün ol.

Senin bu şekilde hakaret etmeye hakkın yok...

Bunu eskiden de yapmış ve cezalandırılmıştın.

Dingil senin babandır.. Ben bu tür terbiyesizlikleri ve gerilim yaratan iletileri sahibine iade etmesini çok iyi bilirim.

Daha önce yaptıklarını tekrar ediyorsun..

Burada gerilim yaratmaya hakkın olmadığını hatırlatıyorum.

Bir günlüğüne forumla ilişkini kesiyorum.

Tekrarı halinde forum senden kurtulacak..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...