Jump to content

3 Bin lira isteyen?


Recommended Posts

Bu soruyu bilene 3 bin lira!

754552_detay.jpg?1340884959

İngilteredeki Kraliyet Kimya Birliği, Mpemba Etkisi adı verilen şu soruya ikna edici cevap verebilen kişiye, 1000 sterlin (yaklaşık 2 bin 800 TL) ödemeyi vaat etti:

Neden sıcak su, soğuk sudan hızlı donar?

Bugüne kadar, buharlaşma, ısı yayılımı, aşırı soğutma gibi teoriler öne sürülse de bu konuyla ilgili ikna edici bir kanıt bulunamadı. Kraliyet Kimya Birliği, yaratıcı ve göz alıcı cevapları 30 Temmuza kadar www.hermes2012.org/ice web sitesine beklediklerini açıkladı.

Aristoteles ve Descartes bile cevaplayamadı

Aristoteles ve Descartes gibi ünlü filozofların bile cevabını bulamadığı problem, 1968 yılında Tanzanyalı üniversite öğrencisi Erato Mpembanın, hocası Dennis Osbornea bu soruyu sormasıyla ünlendi.

Mpemba Etkisi

Osborne, soruya cevap veremedi ve bununla ilgili daha sonra çok ünlü olacak bir makale yayınladı. Bu soru, o zamandan beri Mpemba Etkisi olarak adlandırılıyor.

Kaynak

Link to post
Sitelerde Paylaş

benim hipotezim: daha sıcak su, buharlaşma nedeniyle daha az gaz ihtiva eder. Soğuk su ise az buharlaşma olduğundan daha çok gaz ihtiva eder. Bu nedenle sıcak su daha çabuk donar. Oldu mu? Sıcak eller cebe..

Su, yapısı zaten oksijen ve hidrojenden oluşan gazlar olduğuna göre, Antoine Lavoisier kanunları çerçevesinde bir cevap bulunabileceğini sanıyorum..Olay hidrojen ve oksijenin farklı sıcaklıklarda verdiği reaksiyonlardır..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...