Jump to content

Din, Vicdan ve Akıl Özgürlüğü


Recommended Posts

Arkadaşlar sanırım herkesin de kabul edeceği gibi bu ülkede çok ciddi bir dini propaganda var.

Okulda islam dini öğretiliyor (isterseniz muhaf olup öğrenmeyebilirsiniz),

sabah programlarına din adamları çıkıp o farz, bu caiz diyerek konuşabiliyorlar,

devlete bağlı bir kurum fetfalar yayınlıyor,

ramazanda dini propaganda yapan program yayınlanıyor,

sabahları imam sesiyle uyandırılmanızda bir sakınca görülmüyor,

tamamen hurafelere dayalı kalp gözü, gönül ağrısı, vicdan azabı gibi birsürü program var ( en tehlikelileri bunlar).

Evet din her yerde, okulda, sokakta, gazetelerde, televizyonda. Çoğunluğu müslüman olan bir toplumda yaşıyorsak eğer ve eğer insanlar bu yayınları izlemek istiyorlarsa buna saygı göstermeliyiz.

AMA

Bir an için bunun tersini düşünelim. Bu ülke de (nüfus kağıdında islam yazsa da) oldukça fazla sayıda herhangi bir dine mensup olmayan, sorgulayan insan var. Bu insanlar neden hiç ortada gözükmüyor. Mesela Aziz Nesin gibi cesur bir usta daha çıkar mı?

Dini eleştiren, çelişkileri ortaya koyan bir program (yada sadece özgürce tartışılabilecek bir açık oturum) yayınlansa, ateizm dernekleri kurulsa, inanlar cumaları camilerde toplanırken inanmayan kendi toplantılarını düzenlese, otursa konuşsa, tartışsa ne olur?

İslam dini hoşgörü dinidir lafını ağzından düşürmeyenler bunu kaldırabilir mi?

İslamdan başka bir yol görmemiş, şimdiye kadar hep tek kaynaktan beslenmiş beyinlerde bir aydınlanma (en azından sorgulama) oluşmaz mı?

İslam dini (diğerleri de olabilir) böyle bir ortama ne kadar dayanabilir.

Burada hemen hemen her tartışmada standart br müslümanın dünyasını altüst edebilecek birsürü bilgi veriliyor. Bu bilgiyi topluma yayarsak ne olur.

Böyle bir durumda sonumuz Turan Dursun gibi katledilmek midir sizce?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Cok guzel bir konu acilmis.

Bu ulkede dini propaganda insanlarin neredeyse hayatinin her alanini isgal etmis durmda.

Dinlere inanmayan bir kisi bu dusuncesini dile getirdigi anda, karsi taraf hemen saldirya geciyor. Kufurler tehditler havada ucusuyor, bazilari da biraz daha yumusak davranarak "inanmiyorsan inanma zorla degil, ama dinimize dokunma!" turunden laflar ediyor. Ve bu dusuncesini ifade ettigi an artik yuruyen bir hedef haline geliyor bu kisi. Ama diger yandan dini propaganda tum hiziyla devam ediyor.

Gunde 5 kere hoparlorden bagirmalar, sabha karsi milleti davul ile kaldirmalar filan. Bir dinsiz de diyemez mi; "kardesim saatini kur. Inaniyorsan inaniyorsun, beni ve baskalarini boyle gurultulerle rahatsiz etmeye hakkin yok!"

Okularda din dersi adi altinda sunni Islam dersi, Tv'lerde "kalp gozu, sir kapisi, besinci boyut, vs" turunden bir suru program; "Kardesim inaniyorsan inaniyorsun, kime ne. Benim cocugumu cinlerle, zebanilerle, cehennemde atesle yakmayla iskenceyle ile korkutma, tehdit etme!"

Turan Dursun bir suru kitap yazdi, kendi arastirmalarini, tespitlerini ve dusuncelerini yazdi. Kimsenin inancina, tanrisina, peygamberine, kitabina kufur etmeden. Hangi kitabinda Muhammed'e, kitaba kufur etti? Ama muslumanlar tarafindan aldigi tehditlerin, yedigi kufurlerin ve kursunlarin haddi hesabi yok.

Bu ulkede nufusun %1 bile olmayan hristiyan kesimden bir kac kisi Incil basiyor diye kafalari kesildi.

Sizler gunde 5 kere insanlara hoparlorle bagirirken, her gun tv'de birbiri ardina din konulu programlar yayinlarken, bu ulkenin vatandasi olan o bir avuc hristiyana niye tahammulunuz yok?

Evet, muslumanlarin din propagandasi hakki var da, dinsizlerin dinsizlik propagandasi yapma hakki yok mu?

Yoksa neden yok?

SAYGILAR

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ve ne yazık ki, bunların buraya kadar gelebilmeleri, aslında hiç inanmadıkları halde sırf hoşgörü adına müslümanlara yalakalık yapan sözde aydınlar yüzünden olmuştur. Doksanlı yılların televizyon programlarını hatırlıyorum da, anlı şanlı solcular o zaman bunlaraın da hakları olduğunu, bunun da ülkemizin gerçeği olduğunu aanlatır dururlardı. Aradan çok geçmeden müslümler her alanda örgütlendiler ve yönetimi ele geçirdiler. Emin olun, şu sıkıntılı günleri bir atlansınlar, sırada şeriat var. Hem de göstere göstere.

Link to post
Sitelerde Paylaş

bunun 2 nedeni var

1. ateistlerin ateizmi yaymak için yeterince motive eden şey yok. müslüman dinini yayınca cennete gideceğini düşünüyor , bu uğurda ölsem daha bile iyi direk cennete giderim diyor .

2. bazı ateistler ateizmin mutsuzluk yaydığını düşünüyor , burada bir konu açmıştı bir ateist, yaşlı bir komşusu varmış ve dini sorguluyormuş sizce ona ateizmi anlatayımmı kesin ateist olur demişti , ateistler bile boşver anlatma zaten yaşlıymış bari cennet düşüncesiyle mutlu olsun demişti.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Böyle bir durumda sonumuz Turan Dursun gibi katledilmek midir sizce?

Yanıtlıyorum: Kesinlikle!

Daha dün çocuğuma "bu arabanın dışında kimse ile bir daha din, evrim vs üzerine konuşmayacaksın! Öğretmeninle bile!" dedim. O öğretmen için o okula gitmiştik halbuki, aydın olduğu için. Bizim ki "insan da teknik olarak bir hayvan cinsidir" demiş. Öğretmen de "Terbiyesiz!" demiş. Ne yapmalıyım? Çocuğuma "sus kendini deşifre etme" demek zorunda kaldım. :angry:

Yazlıkta iki sene önce arkadaşlarıyla oynarken tanrı allah vs. konusu açılmış bizim ki de bence tanrı diye bir şey yoktur demiş. Gayet aydın ve okumuş görünen bir aile iki kızlarının onunla oynamasını anında yasakladı. Örtülü ya da tutucu filan bir aile bile değil bunlar hem de. <_<

Çok yakın komşum tanrı inancım olmadığını öğrendikten iki gün sonra oğlunu okulda ezberlediği arapça duaları bağıra bağıra okuması için bizim eve yolladı. Çocuk bana marifetini gösteriyor. :blink:

Bunlar çocuklar üzerinden yaşananlar, masum temiz çocuklar. :(

Bizim ofiste çalışan yabancı uyruklu bir kız var. Bizim karadenizli çocuklardan biri ona "sen tanrıya inanıyor musun?" diye sordu. Kız da "inanıyorum" dedi. "peki kilise var mı gittiğin bu civarda?" diye sürdü konuşma, kız "bilmem ben hristiyan değilim ki" dedi. "nesin peki?" dedi bizim ki "ben sadece tanrıya inanıyorum" dedi kız. bizim ki de "nasıl yani?" dedi ben de dayanamadım "tanrıya inanmakla din adamlarına ve dinlere inanmak aynı şey değildir" deyiverdim. 15 dakika bu söylediğim cümleyi anlamak için dondu kaldı. Konu kapandı ama bambaşka bir yerde bir pencere açıldığını gördüm suratından. Bu kişi okuyan, düşünen, meraklı, kendini geliştiren bir örnek. Ama hiç yukarıda söylediğim şeyi düşünmemiş hayatı boyunca ilk defa karşılaştı bununla. :unsure:

Bir "sanatçı" arkadaşım var. iki gün onun evinde kaldık bir kaç ay önce. Gayet aydın, okur-yazar ve hemen her konuda fikirlerimizin uyuştuğu bir arkadaşım. Sonunda bana acıyıp okunmuş bir muska takıverdi boynuma evden çıkarken. Ben de ona ev hediyesi olarak "gen bencildir"'i hediye ettim. ;)

Bu basit ve masum örnekler bile daha yolun ne kadar başında olduğumuzu gösteriyor bence. En iyisi çevredeki meraklı insanlara ateizmden söz bile etmeden okuma önerilerinde bulunmak. Çevrenizde imkanınız varsa okuma toplantıları düzenleyebilirsiniz. Ama Descartes ile başlamak sanırım en iyisi olur. Ortama göre "Küçük Prens"ten de başlamak var tabii. :rolleyes:

...

tarihinde kikima tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
Bence ateistler de propaganda yaparak ateizmi yayma amacı gütmeliler.İnsanlığı İslam ve diğer dinlerin bataklığından kurtarmamız gerektiğini düşünüyorum.Eğer biz ateistler iyi örgütlenirsek sonumuz Turan Dursun gibi olmaz diye düşünüyorum.

Aynen katiliyorum.

Turkiye'de dinsiz goruste olan kisiler bir sekilde orgutlenebilir mi acaba?

Cunku bu sadece bir dusunce bicimi. "Ben inanmiyorum" diyebilmek ve dinleri, inanclari (hakaret etmeden, sovmeden, saldirmadan) ozgurce ve medenice elestirebilmek insanlarin dogal hakki olmali.

En azindan oncelikle topluma bu haktan bahsedilmeli.

Bir cok gelismis ulkelerde din karsiti dernekler mavcut.

Ama soz konusu "Islam" oldugunda durum degisiyor.

Musluman ulkelerde yok mu dinsiz bireyler?

Var elbette. Ama sorun bunlarin orgutlenmesinde, dusunce ve ifade ozgurluklerinin aciklanmasinda degil. Sorun Islam'da.

Dunya'da irili ufakli yuzlerce binlerce din var, ama bugun yeryuzunde hic bir din Islam kadar, elestiriye, sorgulamaya, soverek, katlederek cevap veren bir din. Bugun her turlu elestiriye kanla, olumle, tehditle cevap veren bir din Islam.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bence ateistler de propaganda yaparak ateizmi yayma amacı gütmeliler.İnsanlığı İslam ve diğer dinlerin bataklığından kurtarmamız gerektiğini düşünüyorum.Eğer biz ateistler iyi örgütlenirsek sonumuz Turan Dursun gibi olmaz diye düşünüyorum.

katılıyorum..

islam denen pisliğin kendi kendini bitireceğine inananlar da var ama bunun için kim bilir kaç asır gereklidir.

muhammed öyle korkuttu ki, 1400 yıldır bu masal dölden döle kalıtsal bir hastalık gibi bulaşıyor adeta.

bunu görmeden ölmek istemiyorum. hayattaki en büyük beklentilerimden biri.

sitedeki müslümanların haline bakarak, bu işin internet ortamında gerçekleşemeyeceğinden eminim.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu başlığı açarken merak ettiğim şeylerden biri inanların ne tepki vereceğiydi.

Özellikle tanrıya inan arkadaşlara soruyorum bir gün televizyonda bir açık oturumda bu forumdakilere benzer ( tabi biraz daha seviyeli) tartışma programı görseler, ayetlerle, hadislerle yorumlarla çelişkilerin ortaya koyulduğu bir ortam olsa ne düşünürler.

Ahzap suresi için "Muhammet tanrıyı kendi ağzından konuşturup, kafasına göre eyet yazmış"diyen biri türkiyeyi ne kadar sarsar. Böyle bir duruma "tahammül ederim" ya da "edemem" diyebilir misiniz?

Ben çoğu kişinini Muhammetten söz edilerken başına HZ.Muhammet denmediği için olay çıkaracağını, bunu kaldıramayacağını düşünüyorum, yanılıyor muyum?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Aslinda haklisiniz...

Ya baska ülkelerde bir cok insan dinleri istedikleri gibi sorgulaya biliiorken maalesef bu trmde fazla öle diil, ya belkide biz müslümanlarda bi korku var ya anlatilamayacak bisi sonucta bizim inandigimiz yollardan ilerde cocuklarimiz olursa onlarda yürüsün bizim gibi yine müslüman toplulukta büyüsün isteriz... yani bi an bile bizler nasil celiskiye düsmediysek onlarinda düsmesini istemeyiz... ama bu yurt disinda örn. Almanyada öle diil mesela trde din dersine girmesen herhalde taslarlar fln yada dislarlar, hristiyan die aci ama gercekler bunlar.. Almanyada bi coumuz ordaki din derslerine girmioruz ztn yabanci fln oldumuzdanda normal ama almanlarin kendileride girmiorlar bazilari cok azi yani korktuklarindan diil cünkü o cokluk toplumda 30 kisi icersinde sadece 4-5i katilmior 1 tanesi islamsa dier 2si jehovaya fln inanior dier bitaneside ateist. Bunlar Buralarda cok normal seyler herkes herkesin görüsüne dinine saygi duruor ama maalesef anlattiklarimin trde olmasi imkansiz gibi. Evet müslümanim ama bence her görüse inanca saygi duyulmasi gerekior kimse hic bisi icin zorlanamaz, zorlanmamalida....

Link to post
Sitelerde Paylaş

Yabancı ülkelerin çok çok iyi bir noktada olduklarını sanmıyorum.

Toplum yapısı olarak avrupanın daha medeni, insanların kişisel tercihlerine daha saygılı olduğu kesin.

Din konusunda hristiyanların çok hoşgörülü olduklarını düşünmüyorum. 1-2 örnek vermeye çalışayım.

- Türkiyenin AB ye girişini sırf din farkından dolayı istemeyen çok fazla insan var.

Tabi bu sadece klıf ta olabilir. Ben de AB üyeliğini istemiyorum ama tammen farkılı sebeplerden.

2- ABD de mahkemede İncil üzerine elinizi koyarak yemin edersiniz.

Başka türlü yemin etme hakkınız varmı bilemiyorum ama çoğunluğu hıristiyan olan bi jürinin gözünün içine baka baka "sağolun ben atesitim , başka türlü yemin edicem" demeye kimin gözü yer.

3- Yine ABD de paranın üzerinde "in god we trust" yazar.

Tanrıya güveniriz gibi bi anlamı olsa gerek, başındaki "in" nedir anlamadım ama neyse

4- Yunanistan avrupa futbol şampiyonu olduğunda futbolculara madalyaları resmi törende baş piskopos tarafından takılmışıtı.

Düşünsenize bizde de diyanet işleri başkanı taksa madalyaları ne büyük olay olur.

5- Şu

yu islerseniz ( yutube açmak için şu siteyi kullanabilirsiniz.) ABD'de de ateistlere karşı nasıl bir baskı olduğunu görebilirsiniz.

İzlemeye üşenenler yada ingilizce sorunu olanlar için özetlemeye çalışayım. Bir kız okulda baketbol takımında onuyor. takımda maçtan önce ve sonra bir halka oluşturup dua ediyorlar. Kız ateist olduğu için duaya katılmıyor. Arkadaşları tarafından dışlanıyor, öğretmenleri "burası bir ristiyan ülke beğenmiyosan defol git" diyorlar. Sonunda kız okulu bırakmak zorunda kalıyor.

Ben videoyu izlerken kızın ailesi ve bulundukları çevre arasındaki kalite farkını farketmekte hiç zorlanmadım. Siz de izleyin.

Gerçi böyle bi olay Türkiyede olsa ne olurdu onu da kestiremiyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş

tartışma olabilir tabi halka açık yerlerde.ama saygılı ve mesafeli olmak şartı ile ben kabül edebilirim..

yani fahri kainat efendimizden bahsederken HZ Muhammed denilmelidir..ayrıca Allah ismi anılırkende arap putu filan denilmemelidir..

sadece Allah denilmelidir..bu tür seviyeli tartışmalara herzaman varım..

mesela islami forumlarda peygamberimize sadece Muhammed demek yasaktır.. en azından başına hz ibaresi getirilmesi şartı vardır..

bu kurala uymayanlar forumdan atılır..

şunuda ekliyim:ateistler kesinlikle seviyeyi koruyamazlar..tv ye çıkar çıkmaz başlarlar hakarete,bilmem neye..bu nedenle böyle birşey mümkün değil..benim için uyar her türlü tartışma,fakat ergenlik çağındaki gençlerimizin/bazı insanların kafasını karıştırabilir bu tür konular..

bu tür tartışmalar,kesinlikle şeytanın eline çok büyük fırsatlar verip,bir çok insanı kandıracaktır..ben kendi açımdan onaylıyorum fakat gençlerimiz açısından onaylamıyorum..

tarihinde Kosovalı tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Bir inananın bakış açısını belirtmesi açısından oldukça faydalı bir yazı olmuş.

İlk önce sizin peyganmerinize neden HZ diye hitap etmeliyim. Ona sadece Muhammet demek bir hakaret değildir ki. Sadece sizin gibi onu yüceltmiyoruz.

Gençler açısından zararlı olur demişsin ya mesela ben de bir ateist olarak çocuğumun kafasının dini konularla bulandırılmasını istemezsem ne olacak. Bak ergenlik çağındaki gençlerden bahsetmiyorum, çocuklardan bahsediyorum. Oturmuş bir mantık yapısına sahip olmayan çocuklara ilk andan itibaren dini dayatmalar uygulanmıyor mu?

Adımızı bile kulağımıza ezan sesisyle söylemediler mi?

Hanginiz nüfus kağıdınaki din hanesinde ne yazacağını gerçekten kendisi seçti (aslında böyle bir hane olması bile kabul edilemez, ben devlete dinimi açıklamak zorunda mıyım?)

Yani ortada br inanç özgürlüğü mü yoksa beyin yıkama, kalıplara koyma sistemi mi var?

bu tür tartışmalar,kesinlikle şeytanın eline çok büyük fırsatlar verip,bir çok insanı kandıracaktır..ben kendi açımdan onaylıyorum fakat gençlerimiz açısından onaylamıyorum..

Birçok insan dinsizliğin nasıl bişey olduğunu bile bilmez, doğduklarından itibaren etraflarını hava gibi kaplayanb dini safsataların olmadığı bir dünya hayal edemez, böyle bir dünyadan korkar, var olduğuna bile inanmak istemez.

Ben, böyle bir program yapılsa birçok insanın dünyasını altüst olacağını düşünüyorum.Mutlak doğru kabul edilen şeylerin bile tartışmaya ne kadar açık olduğunu görmek insanı afallatır heralde. Sen buna şeytanın yolu diyorsun ama ben aklın ve aydınlanmanın yolu diyorum.

Bu yoldan korkmanızı anlıyorum.

Link to post
Sitelerde Paylaş
Yabancı ülkelerin çok çok iyi bir noktada olduklarını sanmıyorum.

Toplum yapısı olarak avrupanın daha medeni, insanların kişisel tercihlerine daha saygılı olduğu kesin.

Din konusunda hristiyanların çok hoşgörülü olduklarını düşünmüyorum. 1-2 örnek vermeye çalışayım.

- Türkiyenin AB ye girişini sırf din farkından dolayı istemeyen çok fazla insan var.

Tabi bu sadece klıf ta olabilir. Ben de AB üyeliğini istemiyorum ama tammen farkılı sebeplerden.

2- ABD de mahkemede İncil üzerine elinizi koyarak yemin edersiniz.

Başka türlü yemin etme hakkınız varmı bilemiyorum ama çoğunluğu hıristiyan olan bi jürinin gözünün içine baka baka "sağolun ben atesitim , başka türlü yemin edicem" demeye kimin gözü yer.

3- Yine ABD de paranın üzerinde "in god we trust" yazar.

Tanrıya güveniriz gibi bi anlamı olsa gerek, başındaki "in" nedir anlamadım ama neyse

4- Yunanistan avrupa futbol şampiyonu olduğunda futbolculara madalyaları resmi törende baş piskopos tarafından takılmışıtı.

Düşünsenize bizde de diyanet işleri başkanı taksa madalyaları ne büyük olay olur.

5- Şu

yu islerseniz ( yutube açmak için şu siteyi kullanabilirsiniz.) ABD'de de ateistlere karşı nasıl bir baskı olduğunu görebilirsiniz.

İzlemeye üşenenler yada ingilizce sorunu olanlar için özetlemeye çalışayım. Bir kız okulda baketbol takımında onuyor. takımda maçtan önce ve sonra bir halka oluşturup dua ediyorlar. Kız ateist olduğu için duaya katılmıyor. Arkadaşları tarafından dışlanıyor, öğretmenleri "burası bir ristiyan ülke beğenmiyosan defol git" diyorlar. Sonunda kız okulu bırakmak zorunda kalıyor.

Ben videoyu izlerken kızın ailesi ve bulundukları çevre arasındaki kalite farkını farketmekte hiç zorlanmadım. Siz de izleyin.

Gerçi böyle bi olay Türkiyede olsa ne olurdu onu da kestiremiyorum.

hmm bak ben bunlari bilmiordum ama gercektende en azindan okulda öyle bi özgürlügü var insanlarin. ve okulda dinleri ayri die en azindan ayirt edilmiorlar yani dislanmiorlar... gercektende bilgilendirdin icin cok tskr.

Link to post
Sitelerde Paylaş

pinokyo farklı dinlerden olanları dışlamayı kuran emrediyor maide 51 : Ey inananlar! yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...