Jump to content

Hubble ve Görüntüledikleri


Recommended Posts

Ateist'in hayatının anlamı adlı konu ilgimi çekti; benim hayatımın anlamı bilgi sahibi olmak ve evren hakkında, çevremiz hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmak. malum; bilgi okyanus gibidir. ne kadar yüzer isen yüz kıyıya çıkamazsın. ama en azından bu yüzme deneyimi sırasında bazı bilgiler elde edersin. ve bu bilgi arayışında olan başka -benden çok daha yetenekli ve zeki- kişiler hubble diye bir teleskop yapıp yeryüzünden 559 km yükseklikte yörüngeye oturtmuşlar ve 1990 yılında beri dünyanın atmosferinin olumsuz etkileri olmaksızın evrenimizdeki cisimlerin görüntülerini elde etmekteler. 2014 yılında Nasa'nın selef teleskop projesinin çalışmaya başlayacağı gerçeği bu eski dostun son 2 yılını daha değerli kılıyor. Evrenimizdeki cisimlerin görüntüleri oldukça güzel ve hayranlık uyandırıcı olabilmektedir. Buradan hareketle gökyüzü bilimini seven bir ateiste mutluluk verebilecek olan Hubble uzay teleskobunun çekmiş olduğu görüntüleri her gün -mümkün mertebe- sayısı bir ile sınırlı kalmak üzere paylaşacağım.

Bugün ilk görüntü çekirdeğinin etrafı toz şeriti ile kaplı ve kara göz takma adı verilmiş tipik bir sarmal galaksi. sınıflandırma ismi spiral galaxy m64 ki fotoğrafta da belirtilmiş.

hs-2004-04-a-web_print.jpg.

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 70
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

komşularımızdan tarantula nebulası ve çoklu yıldız doğumları. tarantula nebulası güney yarımküreden çıplak gözle gözlenebilen ve macellan bulutsuları ile birlikte en dikkat çeken üç gök cisminden biridir. tarantula nebulası yerel grup adını verdiğimiz galaksiler kümesinin en aktif şekilde yıldız oluşumuna tanık olunan bölgesidir.

hs-1999-12-a-web_print.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

bugün bize daha yakın ve bizim daha aşina olduğumuz; bizim için ve bilim insanları için insanlığın devamı adına en büyük ümitlerimizi oluşturan gök cismi, Dünya'nın kardeşi Mars'ın yakın çekimini koymayı uygun gördüm.

hs-2003-22-a-1024_wallpaper.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bugün seçtiğim görüntü yine bir bulutsu. Uzay ve gök cisimleri fotoğrafları ile ilgilenen ve arayanlar için aslında bilindik bir fotoğraf olma olasılığı mevcut. Sınıflandırma ismi NGC 6302 olan bu gök cismi Kelebek Bulutsusu olarak da bilinmektedir.

hs-2009-25-b-xlarge_web.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sürekli güzel ve ilgi çekici görüntüleri seçmeye çalışıyorum. Şimdi ilginç ama bizim açımızdan olmasa dahi başka potansiyel zeki canlılar tarafından korkunç olarak nitelendirilecek bir felaket fotoğrafı var sırada. UGC 9618 kod adlı bu iki galaksi birbirleri ile etkileşim içindeler; NASA çarpışan galaksiler demiyor çünkü bunlar aslında tam olarak çarpışmıyorlar; çok sık ve geniş boşlukları olduğu için gezegen ve yıldızların çarpışma ihtimalleri küçük -tabii ki çarpışmalar oluyor-, fakat asıl sorun iki galaksinin birbirine uyguladığı çekim kuvvetinin var olan yıldız sistemlerinin ve yıldız kümelerinin yapılarını değiştirmesi. Var olan sisteminizde ki gök cisimleri -gezegenler, uydular vs.) sistemden kopabilirler veya çok yakınınızdan geçen bir süper büyük yıldız tarafından veya bir kara delik tarafından yutulabilirler; sistemdeki böyle bir eksilme yörüngenin değişimine sebep olacaktır. Belki canlılık sürer, fakat kara deliğin canlılık süren gezegeni yutma ihtimali olduğunu da unutmamak gerekli. Fakat daha güzel olan bu çarpışmalardan dolayı ortaya çıkan toz bulutları, sıcaklık ve maddeler sonradan yeni yıldızların oluşumlarını sağlarlar. Ve kim bilir, bir gün bu yeni oluşan yıldızlardan birinin yörüngesinde bir mavi gezegen daha ortaya çıkar; hayat yolunu bulur.

hs-2008-16-ab-xlarge_web.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Dün bazı teknik aksaklıklar nedeni ile Hubble fotoğrafı ekleyemedim. Ama bugün ilginç bir fotoğrafla kendimi affettirmeyi umuyorum. Gördüğünüz fotoğrafın görüntü kalitesi oldukça düşük ama Jüpiter'in Aurora'sını gösterdiği için önemli...

hs-1998-04-c-web.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş

Bu Hubble neden hala emekli edilmiyor anlamiyorum, guya 2010`da Hubble`in cok daha gelismisi James Webb Space telescope firlatilacakti ama taaa 2018`e ertelendi, su savunma sanayiye yatirdiklari paradan azicik kisip bu tip seylere biraz daha yatirim yapsalar su anda belki uzayla ilgili anlayisimizi derinden etkileyip degistirecek seyler gozleyecektik.

Link to post
Sitelerde Paylaş

bence hubble teleskobuna haksızlık edersin böyle dersen; yukarıda tarihçesini ve james webb teleskobunun nöbeti devralacağı tarihi yazdım. eski dostun son 2 yılı. Hubble uzayın derinliklerini araştırırken insana çok yardımcı oldu; gökyüzü gözlem tarihçesinde yeni bir çağ başlatan olay olarak bile düşünülebilir. tabii ki james webb teleskobu çok daha iyi olacak ama bu görüntüleri görünce insan zaten çok değerli bir aracı kızağa çekeceğini anlayabiliyor...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Tabi ki Hubble teleskobuna haksizlik etmek olmaz... Hubble sayesinde gozlemlediklerimiz muhtesem, bu sayfa altindaki goruntuler de muhtesem... Ancak artik cok daha muhtesemlerini cok daha etkileyicilerini gorme zamanimiz geldi diye dusunuyorum, bildigim kadariyla James Webb`in firlatilmasinin ertelenmesi, ABD`deki "funding" tartismalari yuzundendi, her sey planlandigi gibi gitseydi su an James Webb uzayda gorevinin basinda olacakti...

tarihinde Anthemoessa tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...