Jump to content

Forumda bilgisayar programı yazan var mı?


Recommended Posts

 

On 28.12.2017 at 14:46, sofratuzu yazdı:

Programlama dili öğrenemiyorum.

Eskiden biraz delphi7 öğrenmiştim.

Onuda unuttum.

Lazarus yükledim onunda delphi 7 gibi  otomatik kod tamamlama özelliği yok.

C# parantezler yüzünden çok karışık geliyor.

Bilen varsa çiçek dürbünü programı yazabilir mi??

 

 

Ben proğramcıyım; Delphi ve C++ dillerinde proğram yazıyorum. Ürettiğimiz cihazların yazılımını C++  ve bilgisayar yazılımını da Delphi ile yazıyorum. 

Proğramlamayı, biraz bisiklet sürmeye benzetirim. Bir kere iyi öğrendinizmi, bence unutmak pek mümkün değil.

Her proğram dilinin kendine özgü özelliği olsa da, eğer dilin birini iyice öğrendiyseniz, diğer dillerde de proğram yazmak pek fazla zor değil.

Bașlangıçta temel matematik bilgileri yeterli, ilerde ise yüksek matematik bilgileri de gerekli olabilir.

Önemli olan șunlar:

1. Mantıksal ve analitik düșünme

2. Bağımsız bir șekilde çalıșabilme

3. Motivasyon

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
45 dakika önce, kavak yazdı:

 

 

Ben proğramcıyım; Delphi ve C++ dillerinde proğram yazıyorum. Ürettiğimiz cihazların yazılımını C++  ve bilgisayar yazılımını da Delphi ile yazıyorum. 

Proğramlamayı, biraz bisiklet sürmeye benzetirim. Bir kere iyi öğrendinizmi, bence unutmak pek mümkün değil.

Her proğram dilinin kendine özgü özelliği olsa da, eğer dilin birini iyice öğrendiyseniz, diğer dillerde de proğram yazmak pek fazla zor değil.

Bașlangıçta temel matematik bilgileri yeterli, ilerde ise yüksek matematik bilgileri de gerekli olabilir.

Önemli olan șunlar:

1. Mantıksal ve analitik düșünme

2. Bağımsız bir șekilde çalıșabilme

3. Motivasyon

On 28.12.2017 at 20:40, Bir Buçuk yazdı:

Parantezler karışık geliyorsa Python öğren. Hem de güncel bir dil. Çok güzel kütüphaneleri var. Hız olarak da tatmin edici düzeyde.

Çiçek dürbünü programı yazmak hiç basit bir şey değil. Yazamazsın muhtemelen.

 

 Delphi7 de  databank   vardı.Kodları aklında tutamasan bile arayıp bulabiliyordun.:)

 

Diğer dillerde görmedim.Piyasada satılan kitaplarda   her şey yazmıyor.

 

Size sorayım o zaman bildiğiniz dillerde bir resmi oluşturan piksellerin hex kodlarını öğrenmek için ne yapıyorsunuz?

 

visual pyhton paralı.Diğeri ile kod yazmak işkence.:)

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
53 dakika önce, sofratuzu yazdı:

Size sorayım o zaman bildiğiniz dillerde bir resmi oluşturan piksellerin hex kodlarını öğrenmek için ne yapıyorsunuz?

 

Delphi´de resimleri, mesela TBitmap fonksiyonu ile değiștirebilir, kaydedebilir ve tekrar okuyabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için BMP-formatı hakkında malumatınız olmalı. 

Așağıda Pixel renkleri ile ilgili küçük proğram örneği,  anlașılması açısından bence yeterli:

 

Var X, Y: Integer;                     // Resimdeki Koordinatlar
  Kırmızı, Yesil, Mavi: Byte;   // Pixeldeki renkler
  Renk: TColor;

{Pixel yazmak}
BitMap.Canvas.Pixels[X, Y] := RGB(Kırmızı, Yesil, Mavi);

 

veya
 

{Pixel yazmak}
Renk :=  Kırmızı or (Yesil shl 8) or (Mavi shl 16);
BitMap.Canvas.Pixels[X, Y] := Renk;

 


{Pixel okumak}
Renk := BitMap.Canvas.Pixels[X, Y];
Kırmızı := Renk and $FF;
Yesil := (Renk shr 8) and $FF;
Mavi := (Renk shr 16) and $FF;

 

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
22 saat önce, kavak yazdı:

 

Delphi´de resimleri, mesela TBitmap fonksiyonu ile değiștirebilir, kaydedebilir ve tekrar okuyabilirsiniz.

Bunu yapabilmek için BMP-formatı hakkında malumatınız olmalı. 

Așağıda Pixel renkleri ile ilgili küçük proğram örneği,  anlașılması açısından bence yeterli:

 

Var X, Y: Integer;                     // Resimdeki Koordinatlar
  Kırmızı, Yesil, Mavi: Byte;   // Pixeldeki renkler
  Renk: TColor;

{Pixel yazmak}
BitMap.Canvas.Pixels[X, Y] := RGB(Kırmızı, Yesil, Mavi);

 

veya
 

{Pixel yazmak}
Renk :=  Kırmızı or (Yesil shl 8) or (Mavi shl 16);
BitMap.Canvas.Pixels[X, Y] := Renk;

 


{Pixel okumak}
Renk := BitMap.Canvas.Pixels[X, Y];
Kırmızı := Renk and $FF;
Yesil := (Renk shr 8) and $FF;
Mavi := (Renk shr 16) and $FF;

 

 

teşekkürler kavak.

lazarus ile çiçek dürbünü yaptım ama bir dosyaya saklayamıyorum.:(

 

 delphide tpanel ,timage çizilen resimler nasıl saklanıyor?

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 28.12.2017 at 20:40, Bir Buçuk yazdı:

Parantezler karışık geliyorsa Python öğren. Hem de güncel bir dil. Çok güzel kütüphaneleri var. Hız olarak da tatmin edici düzeyde.

Çiçek dürbünü programı yazmak hiç basit bir şey değil. Yazamazsın muhtemelen.

YAzdım ama çıkan resmi kayıt edemiyorum. :)

.b.jpg.95085a9e62eb77b0e6d3695b00ff5076.jpga.jpg.2c80f4810e89616972b0cbb4da135f5c.jpg

Link to post
Sitelerde Paylaş
Alıntı


procedure TForm1.FormCreate(Sender: TObject);
begin
  form1.Height:=450;
  form1.Width:=620;
  image1.Height:=form1.Height-50;
  Image1.Width:=form1.Width-20;
  image1.Left:=10;
  image1.Top:=40;
  image1.Color:=clwhite;

end;

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
 x,y,r,a,z,c:integer;
 o:real;
 renk:tcolor;

  begin
  renk:=0;
  x:=0;//kağıtların konum x değeri
  y:=0;//kağıtların konum y değeri
  r:=0;//kağıtların merkezden uzaklığı
  o:=0;//kağıtların merkeze x eksenine göre açısı
  a:=0;//sayaç değeri
  c:=0;//kağıtların yarıçapı

  Image1.Canvas.Brush.color:=clwhite;
  image1.Canvas.Clear;
  image1.canvas.Rectangle(0,0,image1.Width,image1.Height);
  //ekran arka planını beyaz yapma
  repeat;
  c:=random(25);
  z:=strtoint(edit1.Text); //çiçek dürbünündeki kağıt sayısı
  a:=a+1;
  renk:=random(16777216);
  form1.image1.Canvas.Brush.color:=renk;
  o:=random(1000)*(2*pi/6)/1000;
  r:=random(150);

  x:=300+round(cos(o)*r);
  y:=200+round(sin(o)*r);
  form1.image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);

  x:=300+round(cos((4*pi/6)-o)*r);
  y:=200+round(sin((4*pi/6)-o)*r);
  image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);


  x:=300+round(cos((4*pi/6)+o)*r);
  y:=200+round(sin((4*pi/6)+o)*r);
  image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);


  x:=300+round(cos((8*pi/6)-o)*r);
  y:=200+round(sin((8*pi/6)-o)*r);
  image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);

 

  x:=300+round(cos((8*pi/6)+o)*r);
  y:=200+round(sin((8*pi/6)+o)*r);
  image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);

 

  x:=300+round(cos((12*pi/6)-o)*r);
  y:=200+round(sin((12*pi/6)-o)*r);
  image1.Canvas.Ellipse(x-c,y-c,x+c,y+c);

 

  until a=z;

  form1.image1.Picture.Bitmap.SaveToFile('resim.bmp');
end;

end.
                                                          

https://www.lazarus-ide.org

Bu siteden lazarusu indirip sizde yapabilirsiniz.:)

Link to post
Sitelerde Paylaş
On 12/30/2017 at 01:21, sofratuzu said:

 

 Delphi7 de  databank   vardı.Kodları aklında tutamasan bile arayıp bulabiliyordun.:)

 

Diğer dillerde görmedim.Piyasada satılan kitaplarda   her şey yazmıyor.

 

Size sorayım o zaman bildiğiniz dillerde bir resmi oluşturan piksellerin hex kodlarını öğrenmek için ne yapıyorsunuz?

 

visual pyhton paralı.Diğeri ile kod yazmak işkence.:)

 

 

 

 

 

Python bedava, hem açık kod zaten. Python ile yazacak tonla şeyde bedava, hemde onlarda açık kod zaten.

Link to post
Sitelerde Paylaş
3 saat önce, sofratuzu yazdı:

@kavak

@birbuçuk

 

"Floating point overflow"  hatasının  çözümü nedir?

 

Bu hatanın oluștuğu programı gösterirsen, belki sebebini söyleyebilirim.

Array kullanıyorsanız, büyük bir ihtimalle element array sınırlarının dıșında olabilir.

 

Size bir tavsiye:

Bilhassa matematik fonsiyonların ișlendiği veya türlerin değiștiği bölümleri (mesela StrToInt)

try

   ..

except

  ..

end

blokları ile denetleme altına al. 

Hata oluștuğunda otomatikman except .. end bloku devreye girer ve programınız Nirvana´ya ("crash") gitmez.

 

Not: Farkındaysanız, teknik Türkçe´m evlere șenlik. :)

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş
55 dakika önce, kavak yazdı:

 

Bu hatanın oluștuğu programı gösterirsen, belki sebebini söyleyebilirim.

Array kullanıyorsanız, büyük bir ihtimalle element array sınırlarının dıșında olabilir.

 

Size bir tavsiye:

Bilhassa matematik fonsiyonların ișlendiği veya türlerin değiștiği bölümleri (mesela StrToInt)

try

   ..

except

  ..

end

blokları ile denetleme altına al. 

Hata oluștuğunda otomatikman except .. end bloku devreye girer ve programınız Nirvana´ya ("crash") gitmez.

 

Not: Farkındaysanız, teknik Türkçe´m evlere șenlik. :)

 

Alıntı

 

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  a:integer;
  b:real;
begin
  a:=0;
  b:=strtofloat(edit1.text);
  repeat;
  a:=a+1;
  b:=b+(sqr(b)/2);
  until a=10;
  edit1.text:=floattostr(b);
 end;

end. 

 

Bu program hata veriyor.

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
Bir saat önce, anibal yazdı:

 

 

Git eclipse kur sende, moron... Tavuk kadar aklınla programcılık yapmaya çıkmışsın ya birde....

 

Eclipse bilmiyorum. 

 

Götün kadar büyük beyninle çiçek dürbünü programını yaz bakalım kaç satırda yazacaksın. :)

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to post
Sitelerde Paylaş
24 dakika önce, sofratuzu yazdı:

Bu program hata veriyor.

 

procedure TForm1.Button1Click(Sender: TObject);
var
  a:integer;
  b:real;
begin
  a:=0;
  b:=strtofloat(edit1.text);
  repeat;
       a:=a+1;
       b:=b+(sqr(b)/2);
  until a=10;
  edit1.text:=floattostr(b);
 end;

end. 

 

Sorun kırmızıya ișaretlediğim yerde.

Edit1.text değerine göre  b´nin değeri 10 kereye varmadan real sınırlarını așıyor.

 

 

tarihinde kavak tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Tartışmaya katıl

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Misafir
Bu konuyu yanıtla

×   Yapıştırdığınız içerik biçimlendirme içeriyor.   Biçimlendirmeyi Temizle

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Yükleniyor ...
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.

×
×
  • Yeni Oluştur...