Jump to content

alpcakir

Normal Üye
  • İçerik sayısı

    910
  • Katılım

  • Son ziyaret

Topluluk Puanı

0 Neutral

alpcakir Hakkında

  • Derece
    Advanced Member

Profile Information

  • Gender
    Male

Güncel Profil Ziyaretleri

4.695 profil görüntüleme
  1. Allahın yaşam oluşturmak için şartlara ihtiyacı olduğunu söylüyorlar. Dünya dönmese yaşam oluşturamazmış, mesafesi farklı olsa yaşam oluşturamazmış. Öyle diyorsunuz değil mi?
  2. alpcakir

    Hacı'yı Kaybettik

    Çok üzüldüm. Buraya çok büyük emeği geçmiştir. Böyle forumlar için çaba göstermeye kalktığınızda bir süre sonra aynı şeyler sıkıyor. Aynı argümanlar için 500000 defa cevap verilmiş şeylerle uğraşma motivasyonunuz azalıyor. Hiç motivasyonu azalmayan, hiç çabalamaktan vazgeçmeyen birkaç admin-moderatör-yazardan birisiydi. Değerli bilgili bir insandı. Hepimizin başı sağolsun.
  3. alpcakir

    Bu Teknoloji İle Neredeyse Ölümsüz Olunabilir Mi?

    Telomer olayı ömrümüzü biraz daha uzatmanın çözümlerinden biri olabilir ama katkısı o kadar da büyük değil. Asıl dert hücre bölünmesinin telomer nedeniyle kısıtlanması değil çünkü. Bölünemeyen hücrelerinin kaybı. Sinir hücrelerin neredeyse hiç bölünmüyor. Kas hücrelerin çok çok az bölünüyor. Yani telomerin etkisi deri, bağırsak, karaciğer vs bunlarda etkili. Daha da ötesi sinir hücren bölündüğü zaman içerdiği bilgiyi kaybediyor. Bilgi beynindeki sinir hücrelerinden kaynaklanıyor. Yani sinir hücrelerini yarın bölünür hale getirirsen kendin dediğin şey her ne ise o bilgiyi kaybediyorsun. Ömrünü
  4. alpcakir

    Kütleçekim dalgalarının tespiti

    Zayıf nükleer kuvvet olması lazım diye hatırlıyorum.
  5. alpcakir

    Kütleçekim dalgalarının tespiti

    Hızı yavaşlayan bir kütlenin de negatif ivmesi vardır. Kinetik enerjisini bir yere aktarıyordur bu durumda yani enerji kaybediyordur. Gerçi sorudan anlamışlardır arkadaşlar. Benim merak ettiğim sadece hız kaybı nedeniyle mi rölatif kütleden kaybettikleri idi. Eğer öyleyse zaten birbirleri etrafında dönüş hızları arttıkça kazandıkları rölatif kütleyi kaybedeceklerdi. Burada bu olay yaşanmadan önce kazandıkları rölatif kütleyi kaybettikleri adına bir şey yazmıyor. Dolayısı ile asıl merak ettiğim konuya gelmek gerekirse örneğin dünya güneş etrafında belirli bir hızda ve ivmeyle dönüyor. İvmelenen
  6. alpcakir

    Kütleçekim dalgalarının tespiti

    Bilgiler için teşekkürler DreiMalAli. İvmelenen kütleler enerjisini hızından mı (kinetik enerji kaybı nedeniyle mi) kaybediyor yoksa başka bir mekanizma mı var? Sadece rölatif kütle kaybı mı var yani?
  7. alpcakir

    Kütleçekim dalgalarının tespiti

    Gerçi orada kütleçekim dalgaları nedeniyle enerji kaybettiği ifade ediliyor ve kütleçekim dalgaları pek doğal olarak zaten olay ufkundan kaçabiliyor. Ancak bu durumda birleşmeler harici de karadelikler veya özellikle tüm büyük kütleler kütleçekim dalgaları yayarak zaten kütle kaybetmeliler. Yani karadeliklerin, yıldızların, nöron yıldızlarının vs. durmadan kütle kaybediyor olmaları lazım. İlginç geldi bana. Bu karadelik birleşmesi gözleminde 29 ve 36 güneş kütleli iki karadelik birleşerek 62 güneş kütleli bir karadelik oluşturuyor 3 güneş kütlesi enerji kütleçekim dalgaları şeklinde uzay
  8. Ligo gözleminde iki karadeliğin birleştiği zaman büyük kütle kaybının yaşandığı ve bu birleşmede oluşan kütle çekim dalgalarının tespit edildiği ifade ediliyor. Bildiğiniz üzere karadelikler uzay zamanı sonsuz eğimle büktükleri için olay ufkunun dışına değil kütlenin ışığın dahi kaçabilmesi imkansız. Sadece olay ufku sınırında hawking ışıması nedeniyle kütle kaybedebilir. Anladığım kadarıyla burada mekanizma hawking ışıması da değil. Bu durumda nasıl oluyor da iki karadelik birleşirken neredeyse güneşin 3 katı büyüklüğünde bir kütle kaybı oluşabiliyor?
  9. alpcakir

    Karanlık madde, karanlık enerji

    O kısmını anlıyorum zaten. Bakıyoruz galaksilerin hesaplarımıza ve mevcut fizik bilgimize göre toplam kütlesi o galaksiyi orada tutmaya ve mevcut gözlemlediğimiz şekliyle döndürmeye yetmiyor, yetecek miktarı yine hesap edip işte şu kadar bizim gözlemleyemediğimiz kütle olmalı ona karanlık madde diyelim ve evrenin genişleme şekline bakıyoruz hesaplarımıza göre genişleme hızının zamanla azalmasını bekliyoruz ancak gözleyince genişleme hızının arttığını görüyoruz bunu sağlayacak enerjiyi hesap edip ona da karanlık enerji diyoruz. Ama sorum bu değil ki!!!
  10. Karanlık madde ve enerji sadece uzayın geometrisinin yanlış düşünülmesinden kaynaklı olabilir mi? Hep uzay anlatılırken 2 boyutlu balon yüzeyi ve bu yüzeye baskı uygulayan kütlelerle anlatılır. Bu baskı yüzeyde bir çukur oluşturur her şey bu yüzeyde alabilecekleri en kısa yolu alarak hareketine devam eder. Genel göreliliğin kolay anlaşılır betimlemesi bu şekildedir. Peki gerçekten balon gibiyse yani bu yüzeye baskı yapan kütleler nedeniyle çukurlar oluştuğu gibi(buraya kadarı genel görelilikte olduğu gibi) çukurların dış kısmı da gerçek balonda olduğu gibi genişlemek zorunda kalıyor(karanlık e
  11. alpcakir

    Entropiye rağmen evrim nasıl oldu

    Yaşam entropi artışını hızlandıran bir durum. Entropi artışını hızlandıran her yol tercih edilir.
  12. alpcakir

    Öğrendikçe değişiyorum

    Anatomi ve fizyoloji biterken yavaştan patoloji başlayacak o zaman işler değişir merak etme. Zaten mükemmel tasarım olsaydı okuduğunuz okula gerek kalmayacaktı.
  13. Ten ten A noktasından bakınca iki fotonun birbirinden B ve C noktalarina giderken 2c ile uzaklaştığını hesap edersin ama herhangi bir fotonlardan diğerine bakarken bi şey hesap edilemez o nedenle belirsiz bir sonuç çıkar. Çünkü foton üzerinde olsan senin için zaman geçmeyeceği için hesap yapma gibi bir lüksün de olmaz ve bu nedenle böleni 0 olan garip bir sonucla karsilasirsin. Einstein formülleri zaten herhangi bir gözlemcinin ışık hızını sabit olcecegi aksiyomu üzerine kuruludur. Formüller var olan gerçekliği ifade edebilmek için dizayn edilmiştir. Gerçek olan ise ışık hızının herhangi bir
  14. alpcakir

    Yaşamın Bilimsel Bir Anlamı Var Mıdır?

    Hacı bu konuyu iyi yakalamış. Belki eski girilerimde ben de bahsetmiştim emin değilim. Yaşam entropi artışına hizmet eder. Yaşam olmaksızın entropi artışı daha yavaş olur. Örnegin siklon (hortum) denilen doğa olayı olmaksızın entropi normal hava sirkülasyonundan daha düşük entropilidir ama siklon olmaksızın entropinin artması çok daha yavaş gerçekleşir. Entropi artışı eğer herhangi bir düzenlilikle daha hızlı gerçekleşirse bu yol tercih edilir. Bu yol yaşam dahi olsa ki yaşamın nedeni entropi artışını hızlandırmaktır. Yani evrenin sonunu hızlandırmak için vardır yaşam..
  15. alpcakir

    Einstein'ın Genel Görelik Kuramı

    Yok hacı konuyu açıklayarak başladın onu diyorum. Işığın bükülmesini, genel görelilik nedeniyle verilemeyen nobel ödülünün fotoelektrik etki nedeniyle verilmesini ilk iletinde anlatmışın zaten.
×
×
  • Yeni Oluştur...