Jump to content

NASIL BİR ATEİSTSİNİZ?


Recommended Posts

NASIL BİR ATEİSTSİNİZ?

Bu forumda neden ateist olduğunuz birçok kereler soruldu sizlere forumun ateistleri.. Birçoğunuz bir takım klişe cümlelerle süslü cevapler verdiniz. Ama çoğunuzun nedeni beni hiç tatmin etmedi.

Şimdiye kadar size kimse nasıl bir ateist olduğunuzu sormadı..

Ve siz de kimseye nasıl bir ateist olduğunuzu söylemediniz... Kimseye hesap vermediniz. Çünkü kimseye hesap vermek zorunda olmadığınızı biliyorsunuz. Ama bazı açıklamalar da yapmadığınız için ateizminizin yeterince değerli olmadığından kendiniz bile kuşkulanıyor olabilirsiniz. Şimdi sıra bazı gerçeklerle yüzleşmeye geldi.

Ben politik olarak doğru olmaktan nefret eden bir ateistim. Aynı zamanda acımasız bir ateist olduğum da söylenir ve çok iyi bilinir. Bu yüzümü sıklıkla göstermem. Ama iletilerimden öyle bir yüzüm olduğunu tahmin ettiğinize eminim. Bu forumdan az mı ateist kaçırdım? Az mı ateist kalbi kırdım, kafası patlattım, kellesi düşürdüm. Buradan ayrılıp giden ve hala bana düşman az mı ateist var ortalıklarda. Her fırsatta çatarlar onlar bana bu forumda. Umurumdaydı da..

Sadede dönelim.. Soru nasıl bir ateist olduğunuz. Zayıf şişko, ince kalın, uzun kısa değil nasıl olduğunuz.. Hangi tür ateist olduğunuz...

Tabii şimdi kaç tür ateist olunur diye düşünüyorsunuzdur. Hatta bazılarınız ateist sayısı kadar ateist vardır diye zırvalıyordur bile..

Yanlış.. İlkelerine göre ateistleri bazı sınıflara ayırmak mümkündür. Ve hatta zorunludur. Her insanın önceliği farklı olabilir ama, onlar sonsuz olamaz. Onların çetelesini tutmak mümkündür ve tutulmalıdır....

Önceliklerden ne mi kastediyorum?

Herşeyden önce insan ve ateist olarak genellikle daha fazla değer verdiğiniz ilkelerden bahsediyorum. Umarım onlara sahipsinizdir. Yoksa sahip değil misiniz? O zaman size kötü bir haberim var. Siz ateist olamazsınız. Ama bu hiçbir şey olamazsınız anlamına gelmemeli. Bu işe yarar, değerli ve sözü dinlenir bir ateist olamazsınız anlamına gelir.

Öncelik deyince.. Önce insan olarak öncelik verdiğiniz değerleri düşünmelisiniz. Ahlaka mı daha büyük öncelik veriyorsunuz, yoksa bilime mi? Dinle ciddi olarak mücadele mi çok önemli sizin için, yoksa onunla mücadele etmeden, barış içinde bir uzlaşmaya varmak mı? Din konusunda militan mısınız yani.. Yoksa pragmatik misiniz? Dindarlarla olan ilişkinizin doğası nedir? Din konusunda asla ödün vermeyen bir kişiliğiniz mi var, yoksa hoşgörülü müsünüz? Daha başka önceliklerden de bahsedebiliriz ama şimdilik bu kategoriler yeter...

Artık onların ayrıntılarına değinebiliriz. Bu şekilde bir sınıflandırma aslında ateizmi yayma ve diğerleri ile paylaşma açısından çok önemli. Ayrıca onların siz zındıların toplum içinde ne kadar değeriniz olduğunu göstermesi bakımından da önemleri var.

Ateist olarak değer verdiğiniz ilkeler teistlerin değer verdiklerinden ne kadar farklı? Bunu onlara ancak teistlerin değerlerine bürünerek gösterebilirsiniz. Ve bu bürünme sahte olmamalı. Samimi olmalı. Dürüst olmalı. Ahlak bazında eleştirdiğiniz bir teist önce sizin ahlakınızı bilmek ister. Ben ateistim ve ahlaksızım, ahlakla alakam yok dedikten sonra sorun teist için bitmiştir. Sizin için de bitmiştir.

Ahlak ve bilimsel olmakla ilgili öncelikler bence nasıl ateist olduğunuzu aynı derecede yansıtan özelliklerdir. Ben hangisinin daha önemli olduğuna karar veremiyorum. Dolayısıyla benim gözümde bu iki öncelik aynı derecede değerli... Bence ateistlerin teistlerden en önemli farkları ahlak ve bilim bazında olmalıdır. Diğer önceliklere ben ayrıcalık tanımıyorum. Onlar da önemli olabilirler ama önemleri ikincildir.

Ahlak ve bilim bazında öncelikli ateist olmak ne demektir?

Aslında bu ikisini birleştirebiliriz. Bilimin en önemli özelliği etik olmasıdır. Bilimin ilk önemli özelliğidir etik olmak. Bilimin özüdür. Temelidir. Çünkü etik olmaktan en ufak bir uzaklaşma, bilimsellikten önemli ölçüde sapmaktır. Bir ilacın yararları hakkında araştırma yapan bir bilim adamı düşünün ve onun istatistikleri manüple ettiğini... Sonuç insanlık için bir felaket olabilir. Öyle bilim adamları vardır. Var olmaya da devam edeceklerdir. Görüldüğü üzere bilimin ve bilimsel etiğin önemini yadsıyamayız ve abartamayız. Ateist olarak ilk ve en önemli önceliğimiz bilimselliğimiz olmalıdır. Ve bu da lafla olmaz. Gerçekten bilimsel olmamız gerekir. Bilimsellikten en ufak bir ödün vermememiz gerekir.

Bu bilimselliğimizi ateizmimize nasıl yansıtmalıyız? İşte burası ateizmin en önemli sorunu. Ateist olmak için bilim adamı olmamıza gerek yok. Fazla bilimsel olmamıza bile gerek yok. Bütün yapacağımız bilime saygılı olmak ve bilimin gösterdiği yoldan şaşmamaktır. Bu patika bizi ister istemez bazı gerçeklere ve bu arada İslam'ın kökenini araştırmaya götürecektir.

İslam'ın başlangıcı, kökeni nedir? Bu din nasıl ve ne zaman başlamıştır?

Ateist olarak kendinize önce bu soruyu sorun..

Cevabı nasıl bir ateist olduğunuzu gösterecektir.

İslam hakkından bildiklerinizin kaynağı nedir?

Onlar tarihçi, arkeolog, teolog, dilbilimci gibi bilim adamlarına ait nesnel bilgiler midir, yoksa İslam'ın kendisi midir?

Madem ateistsiniz ve moralinizin temeli bilimsel etik, o halde bu soruları etik olarak yanıtlamak zorundasınız.

Türk ateistlerinin büyük çoğunluğunun İslam bilgisinin temeli yine İslam'dır. O halde Türk ateistleri İslam'ın dümen suyunda ilerleyen ve İslam'ı oradan öğrenerek değerlendiren ateistlerdir.

İslam'ın ateistlere dikte edilen kendi tarihi bilimsel değildir. Efsanedir. İçinde tek tük bile doğru yoktur. Ayrıntılarına kadar efsanedir. Neden efsane olduğunu şimdilik bir kenara bırakalım. Ona sonra değineceğiz.

O halde ateist olarak bu efsaneye dayanarak İslam'ı bildiğinizi iddia edemezsiniz.

İslam'ı İslam'dan öğrenerek onun hakkında bilgi sahibi olamazsınız.

İslam'ı bilimsel olarak öğrenmeniz gerekir. Onun için de tarih bilimine dönmenizden başka çareniz yoktur.

Bilimsel bir ateistsiniz değil mi?

O halde İslam'ın kökenini araştırmanız için tarih bilimine sığınmaktan başka çareniz yoktur.

Bu konuda tarih bilimi ne diyor?

Bu sene yayınlana bir kitaba göre İslam'ın peygamberi bir efsaneden başka birşey değildir. Yaşamamıştır.

Kaynak: The Hidden Origin of Islam.

Prometheus yayınları..

Birçoğumuz tarihçi değiliz. Ama tarihi bilimine saygılıyız. Zaten o yüzden İslam'ın bize dikte ettiği bilimsel olmayan tarihine inanmıyoruz. Onun yerine bilimsel bir İslam tarihine inanıyoruz. İslam'ın kökeninin Muhammed'le ve daha da ötesi, Kur'an'la başlamadığı bilimsel olarak biliniyor artık. Bu bir sır değil. Bir gerçek.

Muhammed'in yaşayıp yaşamadığı bir inanç değil artık. Kimimiz ona inanırız, kimimiz inanmayız diyemeyiz artık. O lüksümüz yok.

Bilimsel bir ateist iseniz, Muhammed yaşamadı diyeceksiniz. Bilimin katı ve acımasız yüzü sizi buna zorluyor. Evet, bazan, hatta çoğu kere bilim nesnel olduğundan dolayı olmalı ki çok katı ve acımasızdır. Dürüsttür tabii aynı zamanda. Ateistler için başka doğrular yoktur. Yalnız bilmsel doğrular vardır.

Kendinize benim sorduğum soruyu sorun..

Nasıl bir ateistsiniz?

Cevabını kendiniz verin. İçinizde kalsın. Biz bilmesek de olur.

Ama dışınız Muhammed'i yaşatmasın.

Çünkü Muhammed'in yaşaması bilimsel değil.. Efsane..

Delilleri için bilimsel kaynakları araştırın. Yeterince delil bulacaksınız..

Ben Türk ateistlerinin İslam tarihini İslam'dan öğrenmelerine karşı olduğumu saklamıyorum.

İslam tarihini İslam'dan öğrenen Türk ateistlerinin Türk Müslüman ateistleri olduğuna inanıyorum. Hatta ondan eminim.

Bu benim şahsi düşüncem. Ona dayatma demeyin sakın. Çünkü bir forumda kimse size bir şeyi dayatamaz. Burasının fiziksel bir yapısı yok.

Olsaydı herkes herkese dayatır dururdu.

Peki siz ateistleri Muhammed'in yaşamadığına ikna etmeye mi çalışıyorum?

Elbette. Bütün çabamla ona çalışıyorum.

Siz bana inanmazsanız hakkınızda kötü mü düşüneceğim?

Hayır. Kötü düşünmeyeceğim. Ama iyi de düşünmeyeceğim.

Peki Muhammed'in yaşadığına inandığınız için sizi küçümseyecek miyim?

Hayır. Öyle bir niyetim yok. Sizi ne küçümseyecek ne de aşağılayacağım. Düş kırıklığına uğrayacağım ama.

Muhammed'in yaşamadığına dair bazı kaynaklara sizin ulaşamayacağınızı dikkate alarak Muhammed'in yaşadığına inanma mazeretinizi kabul mu edeceğim?

Hayır. Böyle bir mazeret kabul edilemez. Ateist insan araşırır, bulur ve öğrenir. Onun cehaletinin mazereti olamaz.

Size ben burada Muhammed'in yaşamadığını kanıtlamak zorunda mıyım?

Hayır. Kimsenin size birşeyler kanıtlama zorunluğu yok. Ortada bir iddia varsa, onun doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu araştırmak sizin sorumluluğunuzdur.

Peki bu kitabı okumadan önce Muhammed hakkında sahip olduğum inançlarımı korumaya devam edebilir miyim?

Edebilirsiniz tabii. Bilimsel bir kuşku sıhhatlidir. Ama onu en azından sorgulamak zorundasınız.

Ve burada Çakırcalı'ın ve diğerlerinin yaptığı gibi, saldırgan bir tutum sergilememelisiniz.

Çünkü bildiğinizi sandığınız gerçekler sizden ve İslam'dan menkul. Onların kökeni nesnel bilimsel değil. Fantezi ve efsane.

Ayrıca onlar sizlerde kuvvetli bir iman olmuş durumda. Mantıksız yani. Çocukluğunuzdan beri duyduklarınızda kurtulamıyorsunuz yani...

Devam edecek..

Link to post
Sitelerde Paylaş
  • İleti 446
  • Created
  • Son yanıt

Top Posters In This Topic

Hacı merhaba.

Görüşmeyeli uzun zaman oldu değil mi?

Özlemişsindir sen beni B)

Hacım uzun zaman oldu ama sende pek değişim olmamış.

Şu nedir ya!

Türk ateistlerinin büyük çoğunluğunun İslam bilgisinin temeli yine İslam'dır.

İslam bilgisinin temelinin İslam'dan gelmesi son derece doğal değil mi?

İnsanlarda İslam bilgisinin temeli sendeki gibi rüyalar, hülyalar mı olacak, tabi İslam olacak :lol:

Hacı bu saçma cümleleri sana kim yazdırıyor?

İzlenimim şu, sanki sen yabancı(İngilizce) metinleri tercüme ediyorsun, bu tercümelerde de zaman zaman yukardaki gibi çuvallıyorsun ve suç üstü yakalanıyorsun!

Ne dersin :D

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı merhaba.

Görüşmeyeli uzun zaman oldu değil mi?

Özlemişsindir sen beni B)

Hacım uzun zaman oldu ama sende pek değişim olmamış.

Şu nedir ya!

İslam bilgisinin temelinin İslam'dan gelmesi son derece doğal değil mi?

İnsanlarda İslam bilgisinin temeli sendeki gibi rüyalar, hülyalar mı olacak, tabi İslam olacak :lol:

Hacı bu saçma cümleleri sana kim yazdırıyor?

İzlenimim şu, sanki sen yabancı(İngilizce) metinleri tercüme ediyorsun, bu tercümelerde de zaman zaman yukardaki gibi çuvallıyorsun ve suç üstü yakalanıyorsun!

Ne dersin :D

İtirazın çok mantıklı.. Başka yolu mu var?

İslam kendi tarihini 1400 yıldır bütün dünyaya öğretmedi mi?

Bütün dünya İslam'ın kendi yazdığı tarihi öğrenmedi mi?

O halde sorun nedir?

Neyin mücadelesini yapıyorsuz?

Herşey meydanda..

Tabii Muhammed yaşadı ve Allah da var..

Değil mi?

Konuyu daha yeni tartışmaya başladık..

Ateistlere uyarım fevri davranmamaları yönünde olacaktır.

Düşünün ve araştırın önce..

Size kimse birşeyi dayatmıyor. Burası forum.

Özgür düşüncenizi savunun..

Ama onlar bilimsel olsun..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Peki Muhammed yaşamadıysa, İslam nasıl başlamıştır?

Doğum yılı kesin olarak bilinmiyor belki ama, öldügü yıl kesin..

Geride bıraktığı mirasını biliyoruz.

Yazdığı Kur'an her yıl onbinlerce baskı yapıyor ve milyarları büyülemeye devam ediyor.

Geride bıraktığı dinini, barbarlığını, zulmünü, karılarını, aşklarını, eskapelerini, develerini, saltanatını ve halifeliği nasıl inkar edebiliriz?

Çocuk yaşinda evlendiği Ayşeyi, Hafsanın odasında cinsel ilişki kurduğu Marya'yı, gözünü horoz gagaladığı için ölen oğlu Kasım'ı, Marya'dan doğan piç İbrahim'in ölümünü, katlettiği Yahudileri, Arap şairlerini ve zenginlerini, ölüme gönderdiği ilk Müslüman'ları nasıl unutabiliriz?

Muhammed yaşamadı ise onun yerine kim yaşadı?

Musa ve İsa yaşamadı derken bile onların yerine birilerinin yaşamış olduklarını farzediyoruz.

Muhammed yaşamadı ise, onun yerine başka bir Muhammed mutlaka yaşamıştır demek zorunda değil miyiz?

Kimdir o yaşamamış Muhammed'in yerine yaşayan Muhammed?

Muhammed gerçekten yaşamış mıdır?

Yoksa Muhammed binbir gece masallarından esinlenilerek yaratılan koca bir efsane midir?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed denen bir peygamberin ve ilk dört halifenin efsanevi kişilikler olduğu ve haklarında yazıldığı gibi bir yaşamları olmadığı tezi yeni değildir.

İlk defa 1930 yılında Morozov tarafından Christ adlı kitabında ortaya atılmıştır.

Morozov'un etkisi altında kalan Klimovich de Did Muhammed Exist? başlıklı bir makale yazmıştır.

Aslında bu yazarların sorguladıkları Muhammed'in yaşayıp yaşamadığı değildir.

Onun çok iyi bilindiği sanılan gerçek kimliğinin efsaneden başka bir şey olmadığıdır.

Ben bu görüşe katılıyorum.

Ve bu forumda yalnız da değilim...

Bu başlık altında sizlere bazı bilimsel kaynaları referans olarak göstereceğim.

Göstermek zorunda olmadığım halde göstereceğim..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı bu Muhmmed yaşadı mı yaşamadı mı tartışması bizi hiç bir yere vardıramaz. Kimse kesin olarak Muhhammed diye biri yaşamamıştır diyemez, sadece kesin bir kanıt yoktur diyebilir. Aslında "Noel baba bir efsanedir, kesinlikle yaşamamıştır" bile diyemeyiz. Ama sonradan efsaneleşti, eklemeler çıkarmalar yapıldı denilebilir. Yanlız şöyşe bişey varki objektif bakan herkez anlatılan Muhammed'in kusursuz bir süper kahramandan çok zaafları olan kurnaz bir tüccar olduğunu görür. Yani ortada kusurlaştırılmış, şişirilmiş bir kişilikte yok

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed hakkında yazılanlara bakılırsa, O'nun çok iyi bilindiği izlenimini alırsınız. Bu bir yanılsamadır.

Muhammed'i kimse yeterince tanımamaktadır.

Çünkü Muhammed'in yaşamını konu edinen ilk kitap ölümünden yüzyirmi yıl sonra yazılmıştır.

Ve o kitap sözde kaybolmuştur.

632 yılında öldüğü söylenen Muhammed'in yaşamı ilk defa Ibn Ishaq tarafından 750 yılında yazılmıştır.

Daha da ötesi, bu ilk kitap kaybolmuş, sonra ona ait olduğu sanılan pasajlar bulunmuş ve Muhammed'in yaşamı 834 yılında ölen Ibn Hisham tarafından yeniden kaleme alınmıştır. Muhammed'in yaşamına değinen kaynaklar arasında El Tabari'ye ait tarihsel kayıtlar da vardır. Buna göre Muhammed'in yaşamı hakkında yazılanları kronolojik olarak şöyle sıralayabilriz..

1. Ibn Ishak. Muhammed'in yaşamını yazdığı gibi, halifeliğin tarihini de yazmıştır.

2. Ibn Hisham (doğumu 834). Muhammed'in Yaşamı eserini yazmış ve Ibn Ishak'ın kitabını edit etmiştir.

3. Sayf b. Umar (doğumu 796) İslam'ın ilk yıllarını yazmış ve el Tabari'nin en önemli kaynağı olmuştur.

4. El Waqidi (doğumu 823) Yazdığı kitaplar ve Muhammed'in yaşamı Tabari ve Baladhuri tarafından geniş ölçüde kullanılmıştır.

5. Muhammed ibn Sa'd (doğumu 843) el Waqidi'nin baş editörü ve biyografik sözlüğü bir araya getirendir.

6. El Tabari (doğumu 923) Birçok konuda yazmıştır. En ünlüsü Dünyanın Tarihi adlı yapıtıdır.

7. Ali b. Muhammad el Madani (doğumu 840) İran'ın Arap'ların eline geçmesi konusunda önemli yazıları vardır.

Batı Muhammed'i bu kaynaklardan yararlanarak tanımıştır. İlginç olarak 19'uncu yüzyılın sonuna kadar Batı Muhammed'in yaşamını yeterince değerlendirememiştir.

Ünlü bir insan düşünün.. Örnegin Atatürkü düşünün.. 1938 yılında öldü ama hakkında bilinen kulaktan dolma şeyler ve biyografisi 2058 yılına kadar yazılmayacak.. Ve o kaybolacak. Yüzlerce yıl sonra yeninde yazılacak. Bu süre içinde hakkında söylenenler kulaktan kulağa yayılarak ünü ayyuka çikarilacak ve hakkında kesin hemen hiç bir şey bilinmeyecek.

Günümüzde bazı Müslüman'ların Kurtuluş Savaşi olmamıştır dediklerini biliyorsunuzdur. Onlara göre yalnız Çanakkale savaşları yapılmıştır. Hafıza-i beşer nisyan ile malûldür derler..

Muhammed'in yaşamını da bu gözlemlerin ışığında değerlendirebiliriz.

Muhammed'in hakkında az şey bilinmemektedir. Çok şey bilinmektedir.

Belki de gereğinden çok şey bilinmektedir.

Özellikle 40 yaşindan sonraki yaşamının nerdeyse her anı bilinmektedir.

Bu bilgilerin kaynağı nedir?

Muhammed'in ölümünden 120 yıl sonra yazılan bir biyografi Muhammed'in yaşamını doğru olarak yansıtabilir mi?

İnsanların, özellikle Arap'ların ve eski uygarlıkların ünlü insanlar için efsaneler ve mitler uydurduklarını biliyoruz.

Muhammed'in yaşamı hakkında yazılanların kaç tanesi doğrudur?

Ve doğruları uydurulan efsaneler arasından bulup çikarmak mümkün müdür?

Hiç kuşkusuz Muhammed adlı birisi yaşamış olabilir. Ama O'nun kişiliği, ilk biyografisinin yazıldığı zamana kadar ulaşirken değiştirilmiş ve genel olarak abartılmıştır.

Günümüze kadar gelen bu efsaneye daha sonraları milyonlarca hadis ve yeni esfaneler eklenmiştir.. Muhammed'in yaşamı hakkında yegâne güvenilir kaynak Kur'an'dır.. Ne hadislere güvenilir ne de hakkında yazılan biyografilere..

Evet arkadaşlar.. Gerçek Muhammed yoktur. Efsanevi bir Muhammed ise vardır.

Ve hala ölmemistir. Günümüzde bile hakkında efsaneler uydurulmaktadır..

Bu esfane daha yüzlerce yıl ölmeyecektir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Hacı bu Muhmmed yaşadı mı yaşamadı mı tartışması bizi hiç bir yere vardıramaz. Kimse kesin olarak Muhhammed diye biri yaşamamıştır diyemez, sadece kesin bir kanıt yoktur diyebilir. Aslında "Noel baba bir efsanedir, kesinlikle yaşamamıştır" bile diyemeyiz. Ama sonradan efsaneleşti, eklemeler çıkarmalar yapıldı denilebilir. Yanlız şöyşe bişey varki objektif bakan herkez anlatılan Muhammed'in kusursuz bir süper kahramandan çok zaafları olan kurnaz bir tüccar olduğunu görür. Yani ortada kusurlaştırılmış, şişirilmiş bir kişilikte yok

Sen varamazsın ama aklı başında her ateist varır.

Daha delilleri görmeden itiraz ettiğine göre sen kararını vermişsin zaten.

Evet. Biz kesin olarak Muhammed yaşamamıştır diyebiliriz.

Ortada sahte bir Muhammed var ama o bir kişilik değil. Bir efsane..

Bence acele etmemelisin. Yukarda bütün ateistleri fevri olmamaya davet ettim. Sen bu davete icabet etmeyecek misin?

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed'e atfedilen bir çok şey aslında onun değildir. Sağda solda dolaşan kılların çoğu onun değildir. Kuran yazmaları yoktur, Kuran'ın yazıldığı, taş, tahta, deri gibi şeylerin yakıldığı yalandır, bu yazmalar ya çok dağınık Kuran'a ait olmayan şeylerden ibarettir, ya da hiç olmamışlardır.

Muhammed ortaçağ tüccarıdır, kısmen yağmacıdır, savaşçıdır, bir tür kabile reisidir,  dönemine ait yazmaları vardır, Muhammed dönemi hakkında en çok yazılan Arap-ortaçağ yıllarıdır.

Şüphesiz ki Muhammed sonradan tanrılaştırılmıştır ama Muhammed'in bir birey olarak hiç yaşamadığını gösteren deliller neymiş ben de merak ettim...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Öncelik deyince.. Önce insan olarak öncelik verdiğiniz değerleri düşünmelisiniz. Ahlaka mı daha büyük öncelik veriyorsunuz, yoksa bilime mi?

Tabiki bilime... Ahlak soyuttur.

Dinle ciddi olarak mücadele mi çok önemli sizin için, yoksa onunla mücadele etmeden, barış içinde bir uzlaşmaya varmak mı?

Mücadele etmek tabiki...

Din konusunda militan mısınız yani.. Yoksa pragmatik misiniz?

Dinden gelicek faydanın içine tükürim.Militan bir tutum içerisindeyim.Çevremde inanan insan tutmam.Ailem dahi olsa teist teisttir. Gözümde bit kadar değerleri yok. Bana göre yok edilmesi gereken bir topluluk.Yani faşistim.

Dindarlarla olan ilişkinizin doğası nedir? Din konusunda asla ödün vermeyen bir kişiliğiniz mi var, yoksa hoşgörülü müsünüz?

Ödün vermem.

Muhammed yaşadı / yaşamadı konusuna gelince agnostik takılıyorum.Şimdilik. Yani ben bilmem.

tarihinde OffSpring tarafından düzenlendi
Link to post
Sitelerde Paylaş

Yanlız şöyşe bişey varki objektif bakan herkez anlatılan Muhammed'in kusursuz bir süper kahramandan çok zaafları olan kurnaz bir tüccar olduğunu görür. Yani ortada kusurlaştırılmış, şişirilmiş bir kişilikte yok

Onun yaptığı ve bize göre gurur duyulması mümkün olamayacak bazı şeyler ,araplara göre övülesi özellikler olabilir.(çok eşliliği, ganimet toplaması, muhaliflerini bertaraf etmesi..vb)

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sözde ölümünden yüzlerce yıl sonra biyografisi yazılan bir insanın yaşadığı bilimsel olarak kuşku uyandırmalıdır.

Sadece bu bile bir delildir.

Muhammed biyografisi onun yaşadığı zamanla eşzamanlı yazılmamıştır. Ve gerçek olamaz.

Kaynak:

1. Cf Yehuda D. Devo and Judith Korenö Crossroads to Islam: The Origin of Arap Religion and the Arap State ((Amherst, NY. Prometheus Books, 2003. Page 9.

Bir kahraman olduğu için Muhammed'le ilgili biyografiler ve yazılar yeterince ciddi bir şekilde kritik edilmemişlerdir.

Kaynak:

Cf. The author's Weltreligion Islam: Eine Einführung (Mainz: Exodus, 2000, pp. 23-41.

Muhammmed'in tarihi bir kişilik olmadığı ve biyografisinin yaşadığı zaman yazılmadığı vurgulanıyor.

Kaynak:

Nevo and Korenö Crossroads to Islam, page 11.

Kur'an'daki tek bir ayetin bile Muhammed'den gelmediği biliniyor.

Kaynak:

Rudi Paret, Der Koran (Stuttgart: Kohlhammer, 1979. Page 5.

Kur'an yaşadığı iddia edilen Muhammed'den çok sonraları bir araya getirilmiş bir kitap. Yani Kur'an ile Muhammed bir araya gelmiyorlar.

Kaynak:

Ohlig, Weltreligion Islam pp. 42-92

Bunlarla beraber toplam 13 kaynak var.

The Hidden Origin of Islam kitabına bakınız. sayfa 12-14.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sen varamazsın ama aklı başında her ateist varır.

Daha delilleri görmeden itiraz ettiğine göre sen kararını vermişsin zaten.

Evet. Biz kesin olarak Muhammed yaşamamıştır diyebiliriz.

Ortada sahte bir Muhammed var ama o bir kişilik değil. Bir efsane..

Bence acele etmemelisin. Yukarda bütün ateistleri fevri olmamaya davet ettim. Sen bu davete icabet etmeyecek misin?

Muhammed gerçekten uydurulmuş bir efsane olsa çk daha kusursuz olması gerekirdi. İslama geleneksel duygularla bağlı olan anneme Muhammed bunları bunları yapmış diye anlattığımda kulaklarını tıkayıp kaçtı. Böyle efsane mi olur allahaşkına

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed gerçekten uydurulmuş bir efsane olsa çk daha kusursuz olması gerekirdi. İslama geleneksel duygularla bağlı olan anneme Muhammed bunları bunları yapmış diye anlattığımda kulaklarını tıkayıp kaçtı. Böyle efsane mi olur allahaşkına

Sizi ve size benzeyenleri kandırmak için kusurlu yapmışlar..

Ne kadar da kolay kandırılıyorsunuz...

Muhammed'in yaşadığı kanıtınızı sevsinler..

Link to post
Sitelerde Paylaş

Muhammed gerçekten uydurulmuş bir efsane olsa çk daha kusursuz olması gerekirdi. İslama geleneksel duygularla bağlı olan anneme Muhammed bunları bunları yapmış diye anlattığımda kulaklarını tıkayıp kaçtı. Böyle efsane mi olur allahaşkına

Şuanda bizim toplulugumuzdaki , ve avrupadaki cinsellige bakış açısı gibi düşünün çok uzun zaman önceki kusursuz değişkendir. Ayrıca bir kollektif bilincin oluşturdugu karakterlerdede kusurlar olabilir.Destanlarla aranız pek iyi degil sanırım.

Şöyleki türk halkı olarak bi karakter yaratsak şimdi üzerinden 1000 sene geçse şu adama bak yahu denir.

Link to post
Sitelerde Paylaş

Ben gizli ateistim, söylemem, söyleyen adama da pek güvenmem.

Biliyoruz işte çevremiz İslam hakkında toplam cahil kitlelerle dolu, bunlarla neyi tartışayım? İslam, hadis, sünnet gibi konularda en iyileri ile bile tartışmaya gelmez.

Geçenlerde üniversitemden bir arkadaşla Discovery'nin Planet Earth'ını seyrediyorduk. Canlılığın nasıl ortaya çıktığı ile ilgili iki teori var dedi, biri evrim biri yaradılış. Ağzımı bile açmadım, Fethullahçı, AKP'ci olduğunu biliyorum. Bunları 5 sene değil 55 sene de üniversiteye göndersen öğrenmeleri imkansız, bunlar neyi neden öğrendiğini anlayamamışlar, ezberleseler ne çıkar.

Bunlara karşı Christopher Hitchens türü bir dalga geçmeyi benimsedim, gülüyorlar, kurbanda koyunla ipten geçiyorlar, Muhammed'in kılları ile dalga geçiyorum, Düldül'e binip Kudüs'e uçuyor. Böylesi daha etkil, kendi inancıyla dalga geçmeyi öğreniyorlar.

Muhammed kötü bir Arap diktatörü ise ne olmuş, daha kötüleri de vardı, onlara kızmadık hiç. Bu insanlar aynı çelişkiyi her gün içinde yaşayan insanlar, onları anlamak lazım, Yaratılış'ı bir teori olarak kabul eden adam, arkasındaki ekibi sayesinde müdür oluyorsa, yaratılış bir teoridir canım, faydası olmasa bu cemaat olur muydu?

Ben militan bir ateist değilim, Papa da ateisttir, Diyanet Başkanı da ateisttir, terfi eden dostum da ateisttir, biri olabilmek için Nurcu kitaplara dolanmış sevgilim de ateisttir benim gözümde. Çok da önemi yok zaten. İnanan insanları anladığımı düşünüyorum, ben çok ateistim diyenden de korkarım...

Link to post
Sitelerde Paylaş

Sizi ve size benzeyenleri kandırmak için kusurlu yapmışlar..

Ne kadar da kolay kandırılıyorsunuz...

Muhammed'in yaşadığı kanıtınızı sevsinler..

Yani siz diyorsunuz ki bir ekip "insanları nasıl daha güzel kandırırız" diye düşündü taşındı ve ortaya bu karakter çıktı. Bu yorumunuzdan bu anlaşılıyor. Hani efsane olarak kendiliğinden ortaya çıkmıştı bu tip?

Link to post
Sitelerde Paylaş
Misafir
Bu konu kapalıdır ama konuya cevap yazmaya yetkiniz var görünüyor.
  • Konuyu Görüntüleyenler   0 kullanıcı

    Sayfayı görüntüleyen kayıtlı kullanıcı bulunmuyor.


Kitap

Yazar Ateistforum'un kurucularındandır. Kitabı edinme seçenekleri için: Kitabı edinme seçenekleri

Ateizmi Anlamak
Aydın Türk
Propaganda Yayınları; / Araştırma
ISBN: 978-0-9879366-7-7


×
×
  • Yeni Oluştur...