Jolly Joker 0 Oluşturuldu: Kasım 19, 2011 Raporla Share Oluşturuldu: Kasım 19, 2011 ''Tanrı Nerede?'' Bu soru çoğunlukla saçma bir soru olarak düşünülür. Hatta pek çok ateist de bu soruyu soran kişiyi 'çiğ' bir ateist olarak düşünme eğilimindedir. Sırf göremediğin için birşeye inanmamak, inançsızlık için çok daha iyi nedenler varken, hakikaten de ilk bakışta çok çiğ durur. Ama aslında böyle değildir. Bu soru önemli bir sorudur. Bu soruya inançlıların verdiği yanıt çoğu kere ve sadece şudur: ''Tanrı heryerdedir.'' Ateistler de bu tür ''yuvarlak'' yanıtların geleceğini bildiklerinden başka sorular üzerine yoğunlaşıp ''Tanrı Nerede?'' sorusu üzerinde fazla durmazlar. Fakat inançlıların verdiği bu yanıt son derece yersiz bir yanıttır. Teizme göre Tanrı kişilik sahibi bir öznedir. Evrenden, evrendeki herşeyden ve kullarından ayrı bir özne, ayrı bir ruh, ayrı bir akıl, ayrı bir kişiliktir. Fakat ''Tanrı heryededir'' yanıtı, Tanrının kendine has olan bu ayrı kişiliğini yok saymakta ve onu tabiatın içinde eritme eğilimi taşımaktadır. Panteistlerin yanıtıdır bu. ''Tanrı heryerde'' ne demekmiş? Yani benim de içimde, dağın taşın da içinde, bokun çamurun da içinde, kafirin müminin de içinde! O halde Tanrı hem dağ hem taş, hem bok hem çamur, hem kafir hem mümin demektir. Kendine tapmakla aslında kendini kendinden çıkarıyor demektir. Bir yandan kendine iman ediyor, bir yandan da kendini reddediyor. Dağın taşın içindeki Tanrı düşünüyor; yani dağ ve taş düşünüyor! Tabiat kendi kendini işletiyor öyle mi? Bu inançlar teizme ait değildir. Zaten tanrı heryerde ise, yaratılan ve yaratan ayrımı ortadan kalkıyor demektir. Doğa, tanrı olarak ortaya çıkar. Tanrı hepimizin toplamından oluştuğu için kendine has ve ayrı bir kişiliği, zekası v.s. yok demektir. Ve tanrı, kulları vasıtasıyla kendi kendine tapıyor demektir. Tanrı herde ise, insan ona tapamaz, kendinin içinde olan Tanrıyı keşfedip kendini bilebilir ancak. Bu da kişiyi ''Ben Tanrıyım'' demeye götürür. Bu ifade de teizme göre küfürdür. Tanrı heryerdedir yanıtı, kesinlikle teist bir yanıt değildir. Bilakis, irdelendiğinde, söyeyen kişiyi küfre götürdüğü anlaşılan bir yanıttır. O halde soruyu teistler için tekrarlayalım: Tanrı nerededir? Evrenden, kullarından, kısacası yarattıklarından ayrı bir ruhu, kişiliği, zekası olan bu Yaratan nerededir? Bunun tek cevabı, ''heryerin dışında'' cevabıdır. Peki ama bunun anlamı nedir? ''Heryerin dışı veya üstü'' ne demektir? İnsan zihni böyle bir şeyi düşünebilir mi? Bu yanıt mantıklı mı? Yoksa teist dinler akıl dini değil mi?! Link to post Sitelerde Paylaş
kirec 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi (düzenlendi) garajimda agzindan ates püskürten bir ejderha var diyorum. heyecanla "göster" diyorsunuz. garajima götürüyorum ve "aha orda" diyorum. siz hiç bir sey göremiyorsunuz, "e hani nerde?" diyorsunuz. "ah, söylemeyi unuttum, bu ejderha görünmez" diyorum. "tamam o zaman" diyorsunuz, "yere biraz un serpelim, bari ayak izlerini görürüz." serpiyoruz unu yere ve bekliyoruz, hiç bir sey olmuyor. "tabii ki ayak izlerini göremeyiz" diyorum, "çünkü bu ejderha uçuyor." siz gaza geliyorsunuz, elinize bir sprey boya alip ortaliga püskürtmeye basliyorsunuz, ejderhanin orada olup olmadigini anlamak için. boya duvarlardan baska hiç bir seyi boyamiyor. "sprey boya tabii ki ise yaramaz" diyorum, "çünkü bu ejderha casper gibi bi sey, cisimler onun içinden geçer." siz kosup bi kizilötesi kamera getiriyorsunuz, o da hiç bir sey göstermiyor. "tabii ki göstermez" diyorum ben, "bu ejderha isi yaymiyor ki." alintidir... ha bide şey var kanıtın yokluğu yokluğun kanıtı değildir... Kasım 19, 2011 tarihinde kirec tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
gerçekçi53 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi (düzenlendi) Evet Tanrı her yerdedir Çamurdada Taştada ,B..k tada.Ama bu heryerdelik Tanrının vücudu içindir.Taşda çamurda elbette düşünmez. Tıpkı Tırnağımızın ayağımızın....v.s düşünmediği gibi.Ama Tanrının Ruhu yani düşüncesi nerdedir diye sorarsanız? İnsandadır.Yaratan ve Yaratılmışta bu yüzden yoktur.Mushaf Mucizeler Allah katındadır der.Allah katı neresidir?Her yermidir?Hayır .Düşünen insanın beynindedir. Kasım 19, 2011 tarihinde gerçekçi53 tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Ulaş'ın sesi bu 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Meleklerin sırtına yüklediği tahtın üzerinde oturuyor şu an. Ağırdır diye düşünüyorsunuz ama yanılıyorsunuz. Çünkü su da var. Mekanı da var ve bir şeyin etrafında dönüyor. Bizim zamanımıza göre bir günün 1000 yıla eşit olduğunu söylüyor. Mekanında gece ve gündüz benzeri bir dilim mevcut. Dünyaya 50.000 yıl süren bir uzaklıkta kendisi. Mesafesi, adresi var. Hızı veremiyorum belli değil. Çok da uzakta sayılmaz. Tabi bunlar İslamiyet'e göre. Zeus mesela aslanlar gibi dünyaya geliyor, sevişiyor falan. Hala 'bir şeyin yok olması onun yok olmadığı anlamına gelmez' diyerek tanrıya inanırları da mevcuttur. Kendilerine dünya üzerinde kayda alınmış bütün tanrılara tapmalarını salık veririm. Kanıtın yokluğu, aynı zamanda hangi tanrının gerçek tanrı olduğu konusunda sıkıntı yaratır. Link to post Sitelerde Paylaş
fasho aga 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Şah damarından daha yakın bir yerde, ruhundadır. Link to post Sitelerde Paylaş
searcher1 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Kuran açısından bakarsak; Hac(*) Sûresinin 47 . Ayetinde Bir de senden acele azap istiyorlar. Halbuki Allah asla va’dinden caymaz. Şüphesiz Rabbinin nezdinde bir gün, sizin saydığınız bin yıl gibidir. Secde Sûresinin 5 . Ayetinde Gökten yere kadar bütün işleri Allah yürütür. Sonra bu işler, süresi sizin hesabınızla bin yıl olan bir günde ona yükselir. Me’âric Sûresinin 4 . Ayetinde Melekler ve Ruh (Cebrail) ona süresi elli bin yıl olan bir günde yükselir. Daha tam ölçüm yapamamışlar ya da karar verememişler. Zamanında bir kurnaz karşında cahil bedevileri görünce salladıkça sallamış, nasıl olsa bilen yok, araştıran yok, soran yok. İşin garibi günümüzde de bu cahiller azımsanmayacak kadar çok olması. Mesela faşo ağa, şahdamarından da yakın diyor ama madem öyle neden işler bizim zamanımızla bin yılda ona ulaşıyor? Şahdamarımızdan da yakınsa, anında haberdar olması gerekli, değil mi? Link to post Sitelerde Paylaş
anıldemir 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi soluduğumuz havayı allah sanıyolar , allah insanların uydurması sadece temsilen var diye düşünüyorum gerçek birşey yok hep varsayım , muhammedinde allahı görüp görmediği kuran-ı kendi yazıp yazmadığı muammaaaaa sagopanın dediği gibi emin deiliz herşey muammaaa muammaaa Link to post Sitelerde Paylaş
murat-tlv 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi (düzenlendi) sayın teist, ♥ aradığınız tanrıya ulaşılamıyor, kalp gözünüz kapalı, ya da gözünüze perde çekilmiş olabilir lütfen daha sonra yeniden dua ediniz RAmen ________________________________ tanrımı kaybettim, hükümsüzdür bulanların allah(!) rızası için en yakın ibadethanedeki ulemaya teslim etmesi rica olunur.. imza: bir kul ______________________________________ nerede mi tanrı ? bi tarif edin hele nası bişey aranacak.. burda değil heralde bulamadıysanız Kasım 19, 2011 tarihinde murat-tlv tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
olgare budur 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi ALLAH hissettiğiniz heryerdedir...... Link to post Sitelerde Paylaş
ulyses 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi (düzenlendi) az önce beraber bira içiyoduk marilyn bekler abi dedi kaçtı... Kasım 19, 2011 tarihinde ulyses tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Pante 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Tanrı her yerdedir. Herşey tanrıdır, herşey tanrıdandır. Otta da, b.kta da, taş da çamurda da vardır. Her cins insanda ve hayvanda da. Bu teoriyi küçümsemek için verimiş bu örneklerin önemi yoktur. Nasıl ki otta, b.kta, çamurda varolmak atom ve atomaltı parçacıklarını aşağılayamıyorsa tanrıyı da aşağılayamaz. Atomaltı parçacık her yerde, herşeyde aynı niteliğe sahiptir. Şerefinden, onurundan hiçbir eksiklik olmaz. Tanrının da öyle. Ama tanrıyı herşeyi yoktan vareden bir üstün varlık olarak görenler bunu algılayamazlar. Tanrının otta, b.kta olması, otu-b.ku tanrı yapmaz. Ota-b.ka nasıl kuark, nötrino falan demiyorsak, tanrı da diyemeyiz. Ama bilmeliyiz ki; evrende herşey, otundan b.kuna, bitinden devesine, uydusundan yıldızına kadar tümü aynı kaynaktan, aynı cevherden türemiştir. Ve o cevher şimdi herşey olmuştur. O cevher cezanızı verecek! Link to post Sitelerde Paylaş
Afrodit 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Tanrı nerede, Tanrı nerde! yeter daaa bi rahat vermediniz aha geldim budayım n'oldu? ne var? Link to post Sitelerde Paylaş
Sol Invictus 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Geldim burdayım Link to post Sitelerde Paylaş
cinali 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Geldim burdayım senin çorapla mavi don göründü hacı. artık o beden, takım elbise tutmaz yani. Link to post Sitelerde Paylaş
Afrodit 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Tanrı aynadadır, herkesin tanrısı kendi gibidir. peygamberlere baktığınız da onların tanrıları da kendileri gibidir. Yahve, Elohi ve Allah'ı kıyaslamak, Musa, Isa ve Muhammedi kıyaslamaktır. Dolayısıyla Tanrı nerdedir sorusuna cevap: Tanrı aynadadır. Link to post Sitelerde Paylaş
denizbahar 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Hicbir yerde degildir, kafanin icindedir. Link to post Sitelerde Paylaş
materyalistyobaz 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Klozete baktım yoktu. Link to post Sitelerde Paylaş
freand 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi (düzenlendi) Bir yerlerde Tanrı diye bir şeylerin olduğunu da nereden çıkardınız? Birilerinin size tanrı diye bir şeyden söz edene kadar aklınızda böyle bir şey var mıydı? Tanrı olsa olsa Denizbahar'ın da söylediği gibi inançlıların kafasının içindedir. Hayal yani. Kasım 19, 2011 tarihinde freand tarafından düzenlendi Link to post Sitelerde Paylaş
Haqem 0 Kasım 19, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 19, 2011 gönderildi Evrenden, kullarından, kısacası yarattıklarından ayrı bir ruhu, kişiliği, zekası olan bu Yaratan nerededir? Bunun tek cevabı, ''heryerin dışında'' cevabıdır. Peki ama bunun anlamı nedir? ''Heryerin dışı veya üstü'' ne demektir? İnsan zihni böyle bir şeyi düşünebilir mi? Bu yanıt mantıklı mı? Yoksa teist dinler akıl dini değil mi?! "İnsan zihninin düşünememesi" ya da insan zihnine göre "mantıksız" gelmesi ya da "insan aklının almaması" neden "herşeyin dışında olamayacağına" kanıt oluyor? İnsan zihni ne zamandır tüm bilgilerin kaynağı oldu,tüm evrenin pusulası haline geldi? Link to post Sitelerde Paylaş
FreeWill 0 Kasım 20, 2011 gönderildi Raporla Share Kasım 20, 2011 gönderildi Tanrı öldü! Nietzsche Link to post Sitelerde Paylaş
Recommended Posts